In het midden van het Wilhelminapark, bij het restaurant met gelijke naam wordt het langzaam drukker. Bij het pad staat oprichtster Babs van Geel met twee vrijwilligers, mensen op te wachten. Horecaeigenaren schudden haar de hand en ook de ouderen die naar binnen worden begeleid, krijgen een warm ontvangst. Op 1 november is de stichting Met je hart in samenwerking met 70 restaurants in Utrecht, voor de vijfde keer de actie ‘Eet met je hart’ gestart. Het opgebrachte bedrag wordt besteed aan het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen.

De gasten, die bestaan uit restauranteigenaren, vrijwilligers en ouderen die er al vanaf het begin bij de stichting betrokken zijn, lopen een voor een het knusse restaurant binnen. Eenmaal binnen mogen de ouderen zitten aan een lange tafel in het midden van het restaurant. De vrijwilligers en restauranteigenaren blijven staan tot het zeker is dat alle ouderen een plekje hebben.

Als alle ouderen een plaats aan de tafel hebben gevonden wordt er champagne voor iedereen neer gezet en stapt Babs naar voren. In haar speech bedankt ze als eerste de horecaeigenaren. ‘Ik ben de horeca erg dankbaar, want hierdoor maakt stichting Met je hart, zich zichtbaar en wordt het probleem van eenzaamheid onder ouderen ook zichtbaar. Verder ben ik de vrijwilligers die via de horeca naar ons toe zijn gekomen ook erg dankbaar, hierdoor kunnen wij deze ontmoetingen waarmaken.’ Hierna wendt zij zich tot de ouderen aan de tafel. ‘Een heel hartelijk welkom voor onze speciale gasten uit Hoogengraven en uit Oost, jullie zitten al vanaf 2013 in ons hart en we hopen jullie nog heel lang in ons hart te mogen houden.’ Als laatste worden een paar vrijwilligers in het zonnetje gezet wat lijdt tot veel emotie bij sommige gasten. Na de emotionele speech wordt er luidkeels geproost en krijgen de ouderen een taartje aangeboden.

Oprichtster Babs van Geel vertelt:’Ik ben fotograaf, en ik heb een fotoserie gemaakt over de eenzaamheid van het ouder worden. Door die serie en de ontmoetingen met Greet, de dame die ik heb gevolgd, heb ik het idee gekregen voor de stichting. Ik was zo geraakt door haar eenzaamheid, dat ik er graag iets mee wou doen. Ik wou al een tijdje iets met de plaatselijke horeca oprichten voor mensen in dezelfde gemeenten die het minder goed hebben. Dus nadat ik die serie maakte viel alles samen.’

Eet met je hart is een actie waarbij restauranteigenaren aan hun gasten vragen of het goed is om een euro extra te rekenen voor eenzame ouderen. Het geld wordt gestoken in ontmoetingen voor ouderen, meestal in de vorm van een etentje.

Restaurant Parkcafé Buiten was een van de eerste restaurants die een vaste tafel aanbood aan de stichting, waar nu een keer per maand een groep ouderen samenkomt. ‘Ik werd door Babs benaderd of ik zou willen helpen. Ik vind het een heel leuk doel, en ik sta er helemaal achter. Sociale dingen zijn het belangrijkste wat er is, dan gaan de hersenen weer werken. Dus ik hoop dat ik dit nog jaren kan blijven doen.’ vertelt eigenaar Dick Kruijmel.

De ouderen die aanwezig zijn delen met elkaar hoe ze bij de stichting gekomen zijn en wat het voor hun betekent. Corrie Stuij van 82 vertelt: ‘Of je alleen eet of met een groep, het maakt veel verschil. Als ik met de groep uiteten ben dan eet ik beter, dat merk je aan de andere ook. Het heeft weer meer waarde allemaal. Ik ga dan ook elke maand mee met de etentjes, het is altijd dezelfde groep en dat is ook de bedoeling, zo leer je elkaar goed kennen.’

Na het gebakje strompelen de ouderen langzaam naar buiten, de een vlotter dan de ander. Een enkeling moet met zijn rolstoel naar buiten gereden worden en de velen vrijwilligers bieden een arm aan de eregasten. Een paar minuten later staat dan de hele groep ouderen voor het restaurant met ballon in hand. Een van de gasten laat in zijn enthousiasme zijn ballon alvast gaan wat voor veel gelach zorgt. Uiteindelijk na het sein van Babs gaan ook de andere rode ballonen de lucht in, deze ballonen staan symbool voor de eenzaamheid die de ouderen loslaten.