UTRECHT - Het begon met een gesprek in een antikraak woning in Kanaleneiland. Hierop volgde een pitch voor budget van de gemeente. Het idee? De oprichting van een online radiostation genaamd: Stranded FM. Nu, iets meer dan twee jaar, een nieuwe locatie in het centrum en behoorlijk wat kennis later, mag het online radiostation zichzelf een stichting noemen.

Het is een zonnige dag en Edward van Breugel zit tegenover poppodium EKKO op de trappen naast de gracht. “Het concept Stranded FM is bedacht door Stefan Starke”, vertelt van Breugel. “Het idee kwam vanuit de behoefte om de muziekscene in Utrecht te versterken en een niche te creëren. Het idee om mensen samen te laten komen en een community te vormen staat centraal.” Realisatie van Stranded FM werd een feit door het winnen van een gemeentelijke wedstrijd in Kanaleneiland. “Door het budget en de ruimte die we een jaar lang kregen, zonder huur te betalen, kon het concept werkelijkheid worden. Sindsdien ben ik zelf ook altijd actief betrokken geweest.”

Een goed begin voor een gloednieuw radiostation, maar twee jaar en een aantal ontwikkelingen verder vonden de mannen het tijd om officieel geregistreerd te worden. Om te blijven groeien, kozen de mannen ervoor om verder te gaan als stichting. Deze optie leek het best te passen bij Stranded FM. “Het oprichten van een stichting geeft ons de meeste mogelijkheden. Daarnaast mag je als stichting geen winstoogmerk hebben. Dat past bij ons, want we willen niet verdienen aan Stranded FM, als we maar kunnen blijven bestaan”, verklaart van Breugel. Zelf was van Breugel al langer voorstander om met Stranded FM iets van een rechtsvorm aan te nemen. “Naast subsidies is een rechtsvorm op deze manier voor meerdere dingen handig. Stranded FM was nooit officieel, dat maakte dat we rekeningen op elkaars namen moesten zetten en dat kan wat gedoe opleveren.”

Geen van de actievelingen bij Stranded FM had verstand van het oprichten van een stichting, dus werden de mannen geholpen door een notaris. Samen stelden ze een stappenplan, doelstellingen en statuten op. “Het moet dan wel duidelijk zijn wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt bereiken”, vertelt van Breugel. “Wij willen echt laten zien dat we muzikaal Utrecht proberen te verbinden en jong talent de kans willen geven.” Voor Stranded FM draait het voornamelijk om de onbekende Utrechtse muziekscene een podium te geven. “Tivoli bijvoorbeeld, is ontzettend groot en dat is leuk, maar wij willen verschillende niches een kans geven, bij elkaar brengen en versterken.” Na het opstellen van de statuten worden de bestuurders gekozen en in het geval van Stranded FM zijn dat Stefan Starke, Guus Schambergen en Edward van Breugel zelf.

Stranded FM is na haar start twee jaar geleden, een aantal keer verhuisd van locatie. Van een jaar gratis in Kanaleneiland, naar de stadstuin aan de Europalaan, tot een voormalig peeskamertje aan de Hardebollenstraat. Een bewuste keuze, verklaart van Breugel. “We willen graag meer zichtbaar zijn in Utrecht, dan helpt het om radio vanuit het centrum van Utrecht te maken.” Door de verandering van locatie is het balletje echt gaan rollen voor het radiostation. “We moesten iets organiseren om te blijven bestaan en kwamen zo tot een crowdfundactie.” Het online radiostation draaide het laatste weekend van oktober 61 uur achter elkaar muziek om zo geld in te zamelen. De actie was succesvol en zette de huidige stichting goed op de kaart. “Sindsdien worden we gevraagd om op verschillende plekken te draaien of een stage te hosten.”

Het bij elkaar brengen van muziek is voor van Breugel zelf ook een inspiratiebron. “Als ik een bepaalde show host waar voornamelijk keiharde rockmuziek wordt gedraaid, dan leer ik daar ook weer van. Dat is namelijk muziek die ik normaal nooit zou luisteren.” Een van zijn eigen favoriete shows is ‘Peer em erin’. “Zoiets zou ik normaal gesproken ook niet snel luisteren, maar doordat ik het nu heb leren kennen wel. Die jongens doen zulke vette dingen met de show, dat is niet normaal.” Door verschillende genres en talenten de kans te geven, biedt Stranded FM een mix aan waar publiek van alles aan kan ontdekken. Voor Edward van Breugel is het in ieder geval duidelijk: “Stranded FM is gewoon super dope, iedereen moet luisteren!”