UTRECHT – Hessel Knippels, al 4 jaar lid van de VVD en penningmeester bij de jongerenorganisatie JOVD in Utrecht. Toch heeft hij afgelopen verkiezingen gestemd op Forum voor Democratie.

 Waarom ben je lid geworden?
Ik was op mijn 16e lid geworden van de VVD en de JOVD. Ik heb niet eens een hele politieke familie, maar ik vond het leuk. Geschiedenis vond ik altijd geweldig. Dan kom je vanzelf een beetje uit bij macht, politiek en hoe dat in elkaar steekt. Wat ik later bij de JOVD pas merkte is dat je in aanraking komt met journalisten, politici en diplomaten. Het is niet iedere dag dat je een vicepremier zomaar kan spreken op zo’n laagdrempelig niveau. Mark Rutte komt ook gewoon naar onze congressen, dat is zo gaaf.

Heb je het gevoel dat je ook inspraak hebt?
Nee helemaal niet, je bent twintig, je hebt echt geen recht van spreken. Maar in de JOVD kan je wel een grote bek hebben. Wat je dan wel hebt? Opleiding, bijzondere gesprekken, je leert moties schrijven. Wat ze in de Kamer doen, dat doen wij ook, alleen dan op kneusjesniveau.

Zou je later zelf de politiek in willen gaan?
Nee ik denk het niet, ik hou niet zo van fractiediscipline, ik heb een grote bek, dus dat gaat ‘m niet worden. Ik vind het wel leuk, maatschappelijk politiek, maar ik denk dat ik er vrij snel in vast zou lopen. Eigenlijk wel jammer, maar ach.

Wanneer begon je te twijfelen aan de VVD?
Ik heb op een gegeven moment dat boek van Bas Haan gelezen over de Teevendeal. Als je het puur constitutioneel bekijkt, en ik ben jurist, dan moet Rutte opstappen. Het kan niet zo zijn dat jij die email in je postvak hebt als premier, over een van de belangrijkste kwesties die er speelt in de politiek op dat moment, dat het ministerie van zowel algemene zaken als justitie op de hoogte is, en jij niet. En dat is wat er gebeurd is, en hij heeft gezegd dat hij het allemaal niet wist. Dus, of hij heeft gelogen tegen het parlement of hij wist het echt niet en dat is een teken van incompetentie. Ik vind Rutte een hele sympathieke man, ik mag hem graag, hij doet ook een heleboel dingen goed, maar dit heeft’ie echt verneukt.

Toch ben je nog lid, waarom?
Inhoudelijk sta ik wel heel dichtbij de VVD, en ik vind het idee van partijlidmaatschap echt heel goed. Er zijn maar 200.000 of 300.000 mensen lid van een partij in Nederland, dat is belachelijk. Het aantal dat er in actief is, dat kan je weer door tweeën delen. Dat betekent concreet dat iedere bestuurlijke functie door ongeveer 100.000 mensen ingevuld wordt. Dat is heel vreemd, want zij beslissen alles voor ons.

Waarom heb je gekozen om voor Forum voor Democratie te stemmen?
Ik vind Thierry een lul, Hiddema is oké, maar uiteindelijk ben ik bij Paul Cliteur uitgekomen. Hij geeft Encyclopedie van de rechtsfilosofie in Leiden. Hij stond op nummer 30, ik wilde expliciet niet op Thierry stemmen. Ik heb eigenlijk niet zoveel met het referendum, met uit de euro, met uit Europa. Ja, klopt dat is waar ze voor staan, maar Nederland is een coalitieland. Als je uitersten neemt, dan kom je uiteindelijk ergens in het midden uit. De VVD beweert altijd heel kritisch te zijn, maar dat zijn ze niet, dus ik heb strategisch gestemd. Ik wilde dat het Forum in de Kamer kwam, zodat ze een beetje druk op de VVD kunnen leggen. De thema’s die ze bespreken zijn heel wezenlijk, als je kijkt naar de Europese thema’s, immigratie, hoe we überhaupt onze relatie met Brussel en de andere Europese landen willen zien. Ik ben niet eens voor of tegen, maar dit zijn geen punten die hoog op de agenda staan. Wat je ziet met Europa, de zaken worden uitgesplitst, het is geen groot thema in de Tweede Kamerverkiezing en de Europese verkiezingen neemt toch niemand serieus. Ik zou daar een andere modus in willen vinden. Er zijn kernproblemen en ik denk dat Baudet die wel aansnijdt. Hij houdt de VVD scherp en hij zet een agenda.