Een hoop gezellige cafés, kroegen en heel veel speciaal bier. Daar draait het om bij het Streekbierfestival in Utrecht. In de Binnenstad zijn dertig verschillende cafés en kroegen die stuk voor stuk hun lekkerste bier aan je willen laten proeven.

Het Streekbierfestival biedt maar liefst zestig verschillende bieren uit Nederland aan in dertig verschillende cafés en kroegen. Alle cafés en kroegen hebben een aantal verschillende soorten speciaal bier die je kan proeven in een proefglas van 15 cl, zodat je zoveel mogelijk verschillende soorten bier kunt proeven. Bij elk café liggen er boekjes met informatie over alle biersoorten en een kaart met een overzicht van alle kroegen en cafés. Met de kaart kan je makkelijk voor jezelf een route uitstippelen om natuurlijk zoveel mogelijk verschillende soorten bier te ontdekken. Aangezien alle cafés en kroegen relatief dicht bij elkaar zitten, is alles prima lopend te bereiken.

Rond het stadhuis zijn een aantal leuke cafés, een daarvan is De Zaak. De Zaak is een gezellig café met een gave bar en erg vriendelijk personeel. Tijdens het Streekbierfestival schenken ze de Desert Eagle, een bier van Amerikaanse hoppen met een beetje een zure smaak. Daarnaast kan je ook genieten van de Red Rocket, een roodbruin bier met een bittere afdronk. Om zes uur begint het vol te stromen met bezoekers van het streekbierfestival die allemaal benieuwd zijn naar de verschillende bieren.

Om de hoek zit Stan & Co, een modern café met gezellig personeel dat goed uitlegt welk bier lekker is en wat nou precies de smaken zijn die het bier speciaal maakt. Een Streekbierfestivalganger, Felix van Zoest vertelt dat hij Stan & Co een gezellig café vindt voor een biertje. “Dit is pas mijn tweede biertje, maar tot nu toe vind ik de Badgast van de Kompaan het lekkerst.” vertelt Felix. “Ik heb me nog niet heel goed ingelezen, maar ik wil vanavond sowieso nog café Joost een bezoekje brengen.” vertelt Felix lachend.

Café Brun is een bijzonder café. Er is geen bar, wat ervoor zorgt dat er geen barrière is tussen de klant en de barman. Het is wel even zoeken naar de barman, maar als je hem eenmaal gevonden hebt is dat het zoeken helemaal waard. Café Brun schenkt namelijk bier van de brouwer Hommeles. De bieren die worden geschonken hebben hun namen te danken aan muziektitels, zoals At the Hop en Comfortably Numb. Het bier wordt vandaag ook voor de eerste keer geschonken en dus ook geproefd, na het eerste slokje kijkt de brouwer Jan Ausems met een tevreden gezicht naar zijn bier. Inge Ausems, de dochter van de brouwer, vertelt dat ze Cafe Brun een café met een erg uitnodigende sfeer vindt. “Het idee dat er geen bar is geeft je het gevoel dat je erbij hoort.” vertelt Inge met een glimlach op d’r gezicht. “Het lekkerste biertje vanavond vind ik de Comfortably Numb, ookal vond ik de Caramel Fudge in ’T Pandje ook heel lekker.” vertelt Inge.

Café Lebowski staat barstensvol met bierliefhebbers en er zijn dan ook weinig plaatsen meer over. Het personeel loopt rond met grote dienbladen vol met bier. In cafe Lebowski schenken ze bier van brouwerij Vandestreek die zijn bieren brouwt in ons eigen Utrecht. Het personeel raadt de Four Stroke Quadruppel aan als meest smaakvolle biertje. Een Quadruppel van 9,2% met een zachtzoete vanillesmaak en is gerijpt op eiken. Ook in Cafe Lebowski wordt vanavond voor de eerste keer een nieuw bier geproefd, namelijk de Double Dry Hop IPA. De Double Dry Hop IPA is een bier die twee keer is gedryhopt met een kruidige smaak..

Ondanks de drukte in de Lebowski weet het personeel het hoofd goed koel te houden en wordt elke klant op tijd geholpen. Van binnen is de Lebowski een bijzondere vertoning, met vrolijke kleuren, posters en levensechte dieren zoals een giraffe en een antilope.