Wat in 2014 begon met vijf cafés en vijf Utrechtse brouwerijen is inmiddels flink gegroeid. Het Utrechtse Streekbierfestival vindt dit jaar van 4 tot en met 7 april voor de 10e keer plaats met dertig cafés en dertig Nederlandse brouwerijen. Een weekend lang kan er genoten worden van meer dan zestig bieren uit alle streken van Nederland.

Het kan de inwoners van Utrecht bijna niet ontgaan zijn dat het Streekbierfestival op donderdagmiddag van start is gegaan. De feloranje borden en banners met reclame zijn overal waar je kijkt te zien. Met de speciale Streekbiergids is het mogelijk om je route van tevoren uit te stippelen en je eigen biermenu samen te stellen.

In café Lebowski op het Domplein zit de sfeer er al goed in. Bezoekers zijn er op dit uur van de dag nog amper, maar het personeel maakt er nu al een feestje van. Onderling zijn ze flink aan het lachen en praten. Met een grote glimlach wachten ze de binnenkomende gasten op. De gasten moeten afwisselend Nederlands en Engels tegen het personeel praten, er werken namelijk meer mensen die Engels spreken dan Nederlands.

Bij Lebowski kunnen er twee bieren van brouwerij Troost uit Amsterdam geproefd worden. Het gaat om een Extra Wit bier en een N.E.I.P.A, dit is een New England IPA. Op het moment dat de gezellige obers vragen wat de mensen willen drinken, hebben ze helaas de mededeling dat het Extra Wit bier net geleverd is dus nog niet koud genoeg is. Wel kunnen ze een eigen biertje aanraden wat er erg op lijkt. Het bier wordt geserveerd in een klein proefglaasje speciaal voor het Streekbierfestival.

Op weg naar het volgende café uit de speciale Streekbierfestival gids, brengt de route je langs café Josef. Het terras zit vol, zo vol dat hier niemand meer bij kan. De zon schijnt. Deelnemers aan het festival drinken hun biertjes aan de houten tafels op het terras. Studente Heleen van Ark (23) is speciaal voor het Streekbierfestival naar Utrecht gekomen. “Normaal ga ik naar de Nationale Bokbierdag in Zutphen dus toen ik over het Streekbierfestival hoorde was ik direct enthousiast. Bij de Bokbierdag koop je een glas en ga je vervolgens langs allemaal stands met diverse soorten bier. Je staat met allemaal mensen op een plein wat erg gezellig is. Dat mis ik hier wel. Hier is het eigenlijk elk café voor zich.”

Buiten bij Stan & Co op het terras staan mannen in hun nette pak biertjes te drinken met de nodige sigaretten erbij. Alhoewel het buiten fris is wanneer de zon zich niet laat zien, is het op het terras lekker warm door de heaters die er hangen. Het is een drukte om binnen te komen. Bij de bar hangt een grote banner met daarop reclame voor het Streekbierfestival. De mensen die bij de bar staan lijken zich goed te vermaken. Een groep vrouwen drinkt wijn in plaats van bier. De mannen hebben bijna allemaal bier in de beruchte proefglaasjes.

Achterin het restaurant zijn nog enkele tafels beschikbaar voor het diner, maar het restaurant heeft inmiddels meer het idee van een kroeg gekregen dan van een restaurant. Het personeel van Stan & Co is enthousiast over het festival, maar ze zijn nog niet helemaal op de hoogte van de smaken van de biertjes. De namen van de bieren kennen ze, maar de omschrijving van smaak blijft uit. Er kan een Lentebier en een Messentrekker worden gedronken, allebei van brouwerij Muifel uit Oss. Alhoewel de naam misschien doet denken dat het een zwaar en scherp biertje is, is het een makkelijk drinkbaar licht bier. Als bierbegeleider kan er worden gekozen voor jerk chicken met ananas chutney.

Onderweg naar het volgende café uit de gids kom je langs het festivalplein van Tweetakt. Ruim twee weken kunnen bezoekers daar naar theater- en dansvoorstellingen en concerten. Aan vermaak op de Neude dit weekend geen gebrek.

De avond vordert. Het wordt drukker en drukker in de stad. Ook bij Le Journal aan de Neude zijn de proefglaasjes niet aan te slepen. Het is zo druk op het terras, dat de mensen in de rij staan voor een tafel om te kunnen zitten. Ook hier zorgen de heaters ervoor dat de mensen op het terras verwarmd blijven en de feloranje banners pronken ook hier aan de muren. Oscar, bediende bij Le Journal, vindt de drukte nog meevallen. “Het is nu nog rustig op het terras. Voor komend weekend verwachten we meer mensen. Dat is het toch met donderdag, veel mensen moeten morgen naar school of ze moeten werken. Zo’n eerste dag is altijd afwachten.” De twee bieren speciaal voor het Streekbierfestival zijn afkomstig van Bird Brewery uit Amsterdam. Er is gekozen voor ‘Fuut Fieuw’ en Nog Eendje: Een IPA en een fruitig blond lentebier.

De voorspellingen van het weer voor het komende weekend zijn goed, wat er hoogstwaarschijnlijk voor gaat zorgen dat de terrassen goed gevuld gaan worden met bierdrinkende mensen. Kijk voor meer informatie en de deelnemende cafés op https://streekbierfestival.nl