Op 13 februari is het zover, de elfde editie van Stukafest Utrecht gaat dan van start. Het enige festival wat in studentenkamers plaatsvindt. Susan Schoonwater (21) is dit jaar de PR-functionaris en woont al haar hele leven in Utrecht. Zij vertelt ons meer over Stukafest.

Hoe is Stukafest ontstaan?

“Stukafest is ontstaan in Nijmegen, negentien jaar geleden. Ze hebben daar een festival genaamd ‘Cultuur op de Campus’ en er stond nog één programmaonderdeel open waar bijna geen budget voor was. Er zitten veel kosten in de locatiehuur dus hebben ze last minute bedacht om een festival in studentenkamers te houden. In Nijmegen is Stukafest voor het eerst uitgevoerd. Toen het in Nijmegen een succes bleek, werd er bedacht om het naar andere steden uit te breiden. Nu is het inmiddels uitgegroeid tot dertien steden over heel Nederland.”

Hoe komen jullie aan de artiesten voor Stukafest Utrecht?

“Stukafest is een multidisciplinair festival. Het idee is dat alle percentages elk jaar gelijk zijn: Het grootste deel is muziek, dat zijn zeven acts, theater heeft er vier, cabaret drie en dans, spoken word en overig allemaal twee. Een deel van de optredende artiesten zijn mensen die ons benaderen, maar wij schrijven ook zelf artiesten aan die we gaaf vinden, omdat we natuurlijk ook een eigen visie hebben op wat we willen neerzetten aan programmering. Dit jaar willen we bijvoorbeeld heel graag Spinvis laten optreden en dat is gelukt! Uit alle aanvragen maken wij een selectie.”

Waar bestaat het bestuur van Stukafest uit?

“We zijn met z’n zessen. We hebben allemaal onze taak. De voorzitter is de coördinator van Stukafest, de secretaris heeft vaste taken maar regelt onder andere de sponsors en subsidies, de penningmeester maakt de begroting van het hele jaar, de kamer coördinator  regelt de kamers, de programmeur selecteert wie er mag komen optreden en de PR-functionaris houdt alle social-media bij en zorgt voor persberichten. Het bestuur wisselt elk jaar en meedoen is vrijwillig. Van onze groep is nu vijf van de zes student. Het organiseren van dit festival trekt dus wel een jongere doelgroep. Doordat het bestuur wisselt is het elk jaar van voor af aan beginnen, dat heeft zijn voor en nadelen. Het leuke is natuurlijk wel dat er elk jaar nieuwe ideeën, nieuwe input en nieuwe energie is.”

Wat is de visie van Stukafest Utrecht dit jaar?

“Onze visie is dit jaar om een cultureel diverser publiek te bereiken. Zowel in het publiek als in de acts die optreden. Verder wilden we vooral meer Utrechters programmeren, onze doelstelling is 60 procent Utrechters. Voor diversiteit hebben we onder andere een samenwerking met de Voorkamer opgezet. Dat is een organisatie die veel doet voor nieuwkomers in de stad, zoals vluchtelingen, migranten etc. Onder andere om ze in contact te brengen met de inwoners uit Utrecht. Zij programmeren dit jaar een van de acts in een kamer. Wij zijn erg blij met deze samenwerking omdat het bijdraagt aan het bereiken van een diverser publiek en het een podium geeft aan divers talent. Verder willen Stukafest ook aan een diverser publiek kenbaar maken. Vorig jaar lag de focus vooral op Universiteits- en HBO-studenten en dit jaar willen we ook op een MBO school gaan flyeren. We denken dat daar een hoop mensen zitten die Stukafest hartstikke leuk zouden vinden maar niet van het bestaan af weten.”

Hoe komen jullie aan de studentenkamer locaties?

“We plaatsen allereerst een oproep op Facebook. Hierop reageren meestal een hoop mensen die hun kamer willen opgeven. Daarna is het een kwestie van je in omgeving mensen lief aankijken. Er zijn ook mensen die heel enthousiast zijn maar waarvan de kamer dan te klein is. Een kamer moet namelijk minimaal achttien vierkante meter zijn. Genoeg mensen en de artiest moeten in de kamer passen. Ook moet de kamer op maximaal tien minuten fietsen liggen van de Dom. Omdat je anders niet tussen de rondes door op tijd van de ene naar de andere kamer kan komen. Dit beperkt het aantal kamers die je kan gebruiken. Het is lastig om alle kamers rond te krijgen maar het lukt elk jaar wel zonder al teveel stress.”

Afgelopen november was voor het eerst ‘Stukafest in de Soos’ in Utrecht. Kan je vertellen waarom dat is georganiseerd?

“In november is altijd een vierde evenement, naast de drie vaste evenementen die worden georganiseerd. Dit evenement mag het bestuur elk jaar zelf invullen. Wij hebben nagedacht welke doelgroep nog niet veel in contact is gekomen met Stukafest. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat mensen van studentenverenigingen vaak niet zo erg op de hoogte waren. Ook al staan we wel veel in studentenkamers, de studentenhuizen van verenigingen doen bijna nooit mee. We dachten dat het een interessante doelgroep is om te bereiken. We hebben verenigingen gemaild en mensen die wij zelf bij een vereniging kennen benaderd om te kijken of er verenigingen waren die daar voor open stonden. Uiteindelijk hebben we daar een hele leuke, cultureel diverse mix uit gekregen. De homovereniging U.H.S.V Anteros, de christelijke studentenvereniging Navigators Studentenvereniging Utrecht (N.S.U.)  en de zeilvereniging US Histos wilden meedoen. Het is leuk om mensen van Anteros naar N.S.U te halen en andersom om zo die verschillende werelden bij elkaar te brengen. Zodra we drie verenigingen hadden hebben we drie acts geregeld en begon de kaartverkoop.”

Proberen jullie elke editie dingen te verbeteren/veranderen?

“We hadden best wel veel ambities dit jaar. We wilden graag ons publiek uitbreiden. Om dit te bereiken hebben we verschillende promotie-evenementen georganiseerd en gaan we promotie maken buiten de universiteit. Ook wilden we dit jaar een grote artiest boeken. Verder beginnen we op 25 januari met de eerste Stukasessie in restaurant Gys. Dat is nog een manier om Stukafest te promoten maar ook om ons concept naar andere plekken te brengen en daar ook leuke muziekprogrammering te verzorgen. Dat is nu ook van de grond. We wilden graag het eindfeest, Stukanacht, grootser aanpakken en hebben daarom dit jaar voor EKKO gekozen. We hebben dit jaar veel nieuwe dingen neergezet en dingen verbeterd. Daar zijn we trots op. Ik heb er heel veel zin in, het gaat een geweldige avond worden.”

De gehele line-up van Stukafest en kaarten voor zowel Stukafest als Stukanacht kun je vinden op www.stukafest.nl/utrecht.