Rekken vol met jurkjes, torenhoge stapels met jeans en bergen met schoenen; en dit allemaal tweedehands. Afgelopen vrijdag vond de tweede editie van een kledingswap in Utrecht plaats, georganiseerd door Awearness Kollektif. Hun missie: het verbannen van nieuwe kleding kopen uit onze samenleving. Want nieuwe kleding kopen is natuurlijk hartstikke leuk, minder leuk is de vervuilende industrie die hierachter schuilt.

De kledingswap werkt als volgt: aan het begin van de avond lever je meegebrachte kledingstukken in. Hier ontvang je punten voor: hoe mooier de kleding, hoe meer punten. Hiermee kan je de kleding die andere bezoekers hebben meegebracht kopen. Het is druk vanavond: tientallen bezoekers krioelen om de kledingstukken heen, op zoek naar de beste vondsten. Enkele bezoekers zitten met een drankje in de hand op een van de banken uit te puffen van al dat geswap, een DJ verzorgt de muziek.

Plots stopt de muziek, en Monique Drent – die zichzelf voorstelt als een van de oprichters van het initiatief – neemt het woord. Ze bedankt iedereen lachend voor de opkomst, en vertelt waarom we hier vanavond samen zijn gekomen. “Bij kledingproductie worden veel chemicaliën gebruikt,  waardoor het drinkwater in de landen van productie vergiftigt wordt. Meren raken droog, omdat er meer katoen wordt verbouwd dan het land aankan. We zijn hier vanavond om deze verspilling en productie te verminderen.”

“Het is vandaag Internationale Vrouwendag”, vervolgt Drent. Enkele vrouwen beginnen te klappen en joelen. “Zo’n 80 procent in de kledingindustrie is vrouw en er is veel slavernij. Mensen krijgen veel te weinig betaald voor het werk dat ze doen, maar het is vaak hun enige optie. Bedenk dat alles wat je koopt ergens vandaan komt. We willen niet met een vinger wijzen: we organiseren deze kleding swaps om het leuk te maken, en om mensen te laten genieten van het recyclen van kleding”.

Na luid applaus gaat de muziek weer aan, en het swappen gaat door. Er ontstaat een sfeer van verbondenheid; mensen knopen gesprekken met elkaar aan over wat ze net hebben gehoord. Ook op Elma Wichers, een bezoekster van deze kledingswap, heeft de toespraak indruk gemaakt. “Dit evenement is een heel goed initiatief. Ik hou van kleding, maar geef ook veel om het milieu. Het is daarom een dilemma dat de fashion industrie zo belastend is. Met een evenement als dit worden beide verenigd en blijkt dat een circulaire samenleving mogelijk is!”

Benieuwd geworden, en wil je ook de sfeer proeven op zo’n kledingswap? Houd de Facebookpagina van Awearness Kollektif in de gaten voor aankomende evenementen!

En heb je vragen over dit artikel? Mail dan naar utrechtoostsvj@gmail.com