Na het succes van vorig jaar organiseert Gemeente Utrecht dit jaar weer de welgenoemde ‘Taal Battle’. Het is een strijd tussen bewoners, ambtenaren en de politiek die op woensdag 11 oktober plaatsvindt.

De strijd tussen de drie teams bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zo komt kennis aan bod, is er een herschrijfopdracht aanwezig en houdt elk team een korte presentatie waarin ze laten zien wat zij belangrijk vinden en verstaan onder begrijpelijke taal. De teams krijgen punten van de jury toegekend en zo wordt de winnaar bepaald. Vorig jaar hebben de bewoners gewonnen.

Het idee is in 2015 ontstaan. De gemeenteraad heeft toen een motie aangenomen over de uitingen van de gemeente Utrecht. Er werd namelijk opgemerkt dat de gemeente brieven stuurde die te moeilijk waren voor de bewoners om te begrijpen. Het is erg van belang dat de bewoners weten wat ze moeten doen en waar de gemeente op doelt. ‘Vaak stond de boodschap van het bericht pas onderaan, terwijl deze juist bovenaan geplaatst had kunnen worden. Ook werden er veel moeilijke woorden gebruikt. Dit moest verbeterd worden en zo ontstond er een campagne.’ Aldus Ellen Middeldorp, projectassistent bij Gemeente Utrecht.

Er worden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd om de gemeente te verbeteren. Zo worden er bijvoorbeeld taaltrainingen gegeven om begrijpelijk te schrijven. Ambtenaren krijgen zo de gelegenheid om de boodschap duidelijk voor de bewoners over te brengen. Ook zijn er schrijfcoaches. Zij geven tips en helpen waar nodig is.
De Taal Battle is ook een van deze activiteiten, het is bedoeld om het probleem van onbegrip onder aandacht te brengen.

De gemeente heeft een oproep op de site geplaatst en iedereen mag meedoen. Wel is het handig als je affiniteit met taal hebt.

De Battle vindt op woensdag 11 oktober plaats tussen 19:00 uur en 22:30 uur in het Stadshuis, Korte Minrebroederstraat 2.