UTRECHT – Het tekort aan huurwoningen, met name voor de middenklasse, zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dit heeft adviesbureau Capital Value maandag in een onderzoek bekend gemaakt. Het tekort zal het grootst zijn in Amsterdam en Utrecht.

Maandag presenteerde Capital Value de resultaten van hun onderzoek. Deze makelaar koppelt internationale beleggers aan bijvoorbeeld woningcorporaties. In Utrecht kan volgens het onderzoek het tekort aan betaalbare huurwoningen oplopen naar 4%. In 2018 zou dit bereikt kunnen worden. Pas in 2019 trekt de huurwoningenmarkt weer aan volgens het onderzoek.

Dat de vraag naar sociale huurwoningen in Utrecht hoog ligt, is al langer bekend. Er zijn lange wachtlijsten, en de productie van nieuwbouwwoningen blijft al jaren achter volgens Capital Value. De prioriteit ligt bij woningcorporaties vaak op huurwoningen voor de lagere inkomens, terwijl het aanbod voor huurwoningen in het middelbare segment beperkt is. ‘’De woningcorporaties zijn er vooral voor de laagste inkomens, mede door de nieuwe woningwet. Ik zie het niet gebeuren dat de corporaties meer woningen in het middensegment aan gaan bieden, terwijl het onderzoek dit wel stelt.’’, zegt Hans van Harten, secretaris bij RWU. Dit is een regioplatform voor woningcorporaties.

‘’De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn nog altijd hoog, dus ik verwacht dat de tekorten in het middensegment alleen maar gaan toenemen.’’, zegt Hans van Harten. De Utrechtse woningcorporatie Mitros is ook aangesloten bij RWU. ‘’Het CBS meldde in 2015 al dat het aantal huishoudens flink zou toenemen. Dit betekent dat er nog meer woningen nodig zijn, en dus willen we het aantal woningen laten stijgen.’’, aldus Kim Roetert van Mitros. ‘’In 4 jaar tijd willen we 400 meer sociale huurwoningen gaan verhuren.’’ Dit gaat om de mensen met de laagste inkomens. Voor de middelbare huurwoningen zal het dringen blijven op de Utrechtse woningmarkt.