De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor de start van de eerste testen op de Uithoflijn. De Uithoflijn, die loopt van Utrecht CS tot het Utrecht Science Park, zal de komende periode uitgebreid worden getest.

Met de testen wordt gekeken of de traminfrastructuur werkt en of de tram hier goed mee samenwerkt. Eerst wordt er een paar weken getest zonder tram, naar verwachting eind dit jaar met één tram en uiteindelijk met meerdere trams. De testritten zullen voornamelijk ’s nachts plaatsvinden, dit kan voor geluids- en/of lichthinder zorgen.

Vanaf december dit jaar kun je dus ’s nachts een of meerdere trams tegenkomen. De voornaamtse reden voor het ’s nachts testen van de Uithoflijn heeft te maken met het feit dat er dan geen bussen over de bus- en trambaan rijden. In de eerste twee fases van de testperiode (de tests zonder tram en met één tram) wordt de bus- en trambaan voor de veiligheid nog omgeven door bouwhekken. Er staan verkeersregelaars bij de kruisingen om de tram over de kruising te begeleiden. In de laatste testfase gaan de bouwhekken en verkeersregelaars weg, als alle verkeersinstallaties getest en goed bevonden zijn.

Diane Marbus, persvoorlichter van de Uithofijn, laat weten dat er nog geen exacte datum is voor de daadwerkelijke in gebruiksneming van de Uithoflijn.