UTRECHT – Sinds 1986 is de tippelzone op de Europalaan een begrip binnen en buiten Utrecht. De afwerkplek van Utrechtse straatprostituees is voor de gemeente al die tijd al een gevoelig onderwerp. Tijdens het laatste raadsdebat werden de plannen wederom op tafel gelegd en besproken.

Deze discussie is al enkele tijd onderwerp in de gemeenteraad. Moet de zone blijven? Moet de zone verplaatst worden met de gevolgen van dien? Of moet er op de locatie van de zone plaats gemaakt worden voor woningbouwprojecten? SP-raadslid Nicole van Gemert heeft hier een duidelijke kijk op en schreef recent een open brief: ‘‘Sluit de zone per direct.’’

In het recente raadsdebat werd door de voorstanders de tippelzone beschreven als een plek van vrije wil en recht op ondernemerschap. Dit punt staat niet gelijk aan de werkelijkheid volgens Gemert. Het is algemeen bekend dat de tippelzone een plek is waar op zeer respectloze wijze om wordt gegaan met kwetsbare vrouwen die meestal kampen met een drugsverslaving, aldus mevrouw Gemert.

Deze manier van ondernemerschap is in de ogen van de gemeente allesbehalve vrijwillig. Buiten de onderdrukking van de prostituees, is er een heel groot crimineel netwerk van pooiers, drugsdealers en klanten, het sluiten van de tippelzone zal dit grote netwerk niet laten verdwijnen, maar zo kan de gemeente er wel voor zorgen dat zij in ieder geval deze werkplek niet meer tot hun totale beschikking hebben.

De laatste woorden van Gemert in de brief gingen over de nieuwe gebruikers van de tippelzone, die volgens Gemert geen uitzondering zijn. ‘‘De groep gebruikers van de tippelzone die er nieuw bij is gekomen, zoals transgenders en sekswerkers van buiten de zorgregio, hoeven wat de SP betreft niet door de gemeente gefaciliteerd te worden. Dat doet recht aan het ondernemerschap waar de voorstanders van verplaatsing van de tippelzone zo vurig voor pleiten.’’

 

De gehele open brief van Nicole van Gemert is te lezen op Duic.