De tippelzone op de Europalaan gaat in 2021 dicht. Dat staat in het coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie dat in juni bekend werd gemaakt. De vrouwen worden geholpen door de gemeente door middel van het uitstapprogramma. Maar willen de vrouwen wel stoppen met tippelen?

De tippelzone gaat sluiten omdat er appartementen worden gebouwd, ‘de Merwedekanaalzone’. Het plan was eerst om de tippelzone te verplaatsen maar door protest van de bewoners is dat niet door gegaan. Queeny Rajkowski, raadslid van de VVD: ‘Wij hebben ook gemerkt dat tippelen minder populair is in de prostitutiebranche.’

Volgens raadslid Bülent Isik van de PvdA is het de bedoeling van het college dat de sekswerkers het zelf moeten uitzoeken wanneer de tippelzone gaat sluiten. Fractievoorzitter Rachel Streefland-Driesprong van de ChristenUnie heeft zelf een andere bedoeling: ‘Wij willen de vrouwen een ander perspectief bieden, dit kan door middel van het uitstapprogramma. Dat is echt maatwerk, het gaat bijvoorbeeld over een drugsverslaving en/of psychische problemen. Dat vergt veel aandacht en tijd, maar daar is de tijd nu wel echt rijp voor.’ Uit een onderzoek van onderzoeksinstituut IVO blijkt dat 30 procent van de ondervraagde sekswerkers verslaafd is. Ook staat in het onderzoek dat de sekswerkers last hebben van depressieve gedachten en angstklachten.

Queeny Rajkowski: ‘Op de tippelzone heb je twee typen vrouwen, vrouwen die uit Utrecht komen en vrouwen die niet uit Utrecht komen. De vrouwen die niet uit Utrecht komen hebben vaak nog een ander inkomen ernaast en voor hen is de tippelzone een uiting van hun seksualiteit. Van de 55 vrouwen op de Tippelzone, komen er 16 uit Utrecht, daar is 90/95 procent van verslaafd. Deze vrouwen hebben een zorgvraag, en we willen het geld wat beschikbaar was voor de Tippelzone van Utrechts belastinggeld (5 ton) ook aan de vrouwen blijven uitgeven. We willen de tippelzone niet in stand houden voor de vrouwen die niet uit Utrecht komen.’

Volgens Rachel Streefland-Driesprong duurt het uitstapprogramma twee tot drie jaar. ‘We hebben gekeken naar andere steden wat wel, en wat niet werkt. In Rotterdam bijvoorbeeld bleek anderhalf jaar echt te weinig.’ Queeny Rajkowski: ‘Het uitstapprogramma is allemaal maatwerk. Wij hebben als VVD gezegd dat de Tippelzone dicht moet, maar dat de hulp en de zorg voor die vrouwen blijft bestaan. We kijken echt wat per persoon werkt. Sommige vrouwen zijn al meer dan twintig jaar verslaafd, zij komen gewoon niet zo snel van hun verslaving af. Ze wil elke dag iets doen om structuur in haar leven te hebben. De vrouwen die niet uit Utrecht komen en op de tippelzone werken, mogen niet mee doen aan het uitstapprogramma. Ze kunnen wel terecht met vragen: ‘Ik wil werken in de Utrechtse seksbranche, welke mogelijkheden zijn er?’ Echter uit het onderzoek van IVO blijkt dat de sekswerkers op de tippelzone er helemaal niet geïnteresseerd in zijn om ander sekswerk te gaan doen. Dat zal niet de flexibiliteit, veiligheid en voorzieningen bieden die zij nu wel hebben.

Bülent Isik: ‘Meer dan de helft van de sekswerkers wil gewoon door blijven tippelen. Ze gaan dan uiteindelijk in de anonimiteit werken als de tippelzone sluit, waar ze geen toezichthouders en medische controle hebben. Je duwt de sekswerkers dan min of meer in de handen van de pooiers. Er is geen overzicht, geen controle, alles is anoniem.’ Rachel Streefland-Driesprong: ‘Het kan wel een mogelijk gevolg zijn dat het naar de illegaliteit verdwijnt, daar moeten we echt onze ogen niet voor sluiten. Op deze manier verdwijnt prostitutie in de illegaliteit. En het is verboden om niet vergund te tippelen. Het is een criminele activiteit, die door de politie gehandhaafd gaat worden.