De vierde editie van VegFestNL is van start gegaan in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs. Op 28 en 29 oktober wordt er feest gevierd en actie gevoerd door en voor veganisten. De eerste dag is drukbezocht en is wederom een groot succes.

Bij binnenkomst is het al verbazingwekkend druk en staat er een lange rij richting de toegangspoortjes. En dat terwijl het festival net een kwartiertje bezig is. Bij de ingang staan twee jongens programmaboekjes uit te delen en verwijzen iedereen naar de expozaal. Daar te zijn aangekomen, overheerst er een sterke geur van vergeten groenten en vleesvervangers. Mensen lopen langs de kraampjes om de nieuwste vega lekkernijen te proberen, kookdemonstraties bij te wonen en te luisteren naar sprekers die met volle overtuiging en enthousiasme de nieuwste innovaties op vega-gebied onder de aandacht brengen. Vegan DJ Cor Singers draait ondertussen zijn plaatjes om te zorgen voor de achtergrondmuziek. Achterin de expozaal is inmiddels Janneke van der Meulen, auteur en blogger, gearriveerd om een kookdemonstratie te geven. Ze bereidt zich nog even voor door de laatste benodigdheden klaar te zetten waarnaar ze vervolgens begint met haar uitleg over het maken van rauwe sushi met fruit. Aan de andere kant van de expozaal geeft Stijn Beurs, milieufilosoof en ethicus, een lezing over hoe morele illusies invloed hebben op de voedselkeuzes. Er wordt belangstellend geluisterd door een tiental mensen die na afloop met elkaar napraten en verder discussiëren over hoe ze dit persoonlijk ervaren.

Tussen de verschillende kramen van organisaties zoals Vega-life, Plenty food en vega-Fit, die zich vooral focussen op de verkoop van nieuwe vegan producten, zijn er stichtingen die zich inzetten voor bewustwording en verbetering van de levensomstandigheden van dieren. Onder andere Animal Rights, Partij van de Dieren, Greenpeace en BiteBack zetten zich hier vandaag voor in. Er zijn in de zaal verschillende billboards neergezet die verschrikkelijke beelden laten zien van de realiteit omtrent de vleesindustrie. Dit zorgt hier en daar voor een koude rilling. BiteBack richt zich tot de mensen door middel van virtual reality brillen. Hiermee willen ze laten zien wat de vleesindustrie voor ons verbergt. ‘Vroeger deelden we foldertjes uit, maar door de nieuwe technologische ontwikkelingen is het nu mogelijk om mensen hiervan bewust te maken door middel van 3D brillen. Hiermee komt het beter bij de mensen binnen en dat is voor ons een goed teken’, aldus Benjamin Loison, woordvoerder en co-directeur BiteBack. Er zit een mevrouw op de stoel die net haar bril heeft afgezet en deze doorgeeft aan haar dochter. Ze staart voor zich uit en heeft een geschrokken blik. ‘Als je dit gezien hebt, wil je écht geen vlees meer eten’, aldus bezoeker Liedeke. ‘Ik ben al 25 jaar veganist en mijn dochter vanaf haar tiende. Dat lijkt misschien jong, maar kinderen hebben vaker meer empathie dan volwassenen en verzinnen minder snel excuses voor het eten van vlees’.

als je dit gezien hebt, wil je écht geen vlees meer eten

Buiten de expozaal zijn er nog drie andere zalen te bezoeken. In zaal 110 wordt de theoretische en praktische kant achter het veganisme belicht door Silvia Benschop, filosoof Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Een lezing waarbij er geboeid geluisterd wordt en er na afloop kritische vragen gesteld worden vanuit het publiek. Ondertussen wordt in zaal 114 ‘Sea the Truth’ gedraaid. Een film over het mangrovesysteem in Bonaire. Deze film ligt minder goed in de smaak, er zijn slechts tien mensen aanwezig. Om 17.00 is de aanvang voor het laatste evenement ‘vegan ouderschap in de praktijk’.  Het is er erg druk waardoor de helft van de mensen noodgedwongen moet staan. Blijkbaar is ‘vegan ouderschap’ een interessant onderwerp waarnaar veel mensen nieuwsgierig zijn. ‘Ik ben inmiddels 18 jaar veganist maar ik vind het soms moeilijk om mijn principes mee te geven en te kunnen voldragen in de opvoeding van mijn zoon en dochter’, aldus bezoeker Anja. ‘Ik ben benieuwd wat ze hierover te vertellen hebben en of ik er wat van kan opsteken’. Met de beëindiging van deze lezing om 18.00 is er ook een einde gekomen aan de eerste dag van VegFest2017.

Het VegFest eindigt zondag met de uitreiking van de Vegan Awards. Er zijn nominaties in verschillende categorieën: beste vegan blog/vlog, product, kookboek, eetgelegenheid, webwinkel, cateraar en tot slot beste vegan nieuwkomer. Vooral ‘beste vegan nieuwkomer’ is een belangrijke categorie die dit jaar voor het eerst uitgereikt wordt. Hiermee probeert de organisatie nieuwe vegan ondernemers een podium te geven. Van 5 t/m 26 september kon er door het publiek gestemd worden op de genomineerden.