UTRECHT – Het is nog frisjes als de bezoekers van de reanimatiecursus ‘s morgens aankomen bij Stadion Galgenwaard. Fietsen worden in de stalling gezet en de deelnemers lopen opgewekt het stadion binnen. De gratis koffie en thee staan al klaar. Een fijne binnenkomer, waarmee onder luid geroezemoes de start wordt afgewacht.

Zowel ouderen, als jongeren zijn vandaag aanwezig bij de gratis reanimatiecursus van de Hartstichting. Gedurende de hele zaterdag wordt er uitleg gegeven over hoe je moet reanimeren en over het gebruik van een AED. Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Met dit draagbare apparaat kan het hartritme (door het geven van een elektrische schok) weer herstellen na een harstilstand. “Als er een tweede hulpverlener aanwezig is, wissel dan elke twee minuten met elkaar van taak om deze goed uit te kunnen blijven voeren”, zegt instructeur Wim Grimberg. Volgens hem is reanimeren niet niks en onderschatten mensen vaak wat voor inspanning het vergt. “Twee minuten pompen lijkt misschien kort, maar het is een hele kluif!”

De aanwezigen worden verdeeld in drie groepen en begeleid naar drie verschillende ruimten. Aan de rechterkant van de ruimte staan rijen met stoelen opgesteld. Op elke stoel ligt een flesje water, een notitieblok en pen met het logo van de Hartstichting. Ook ligt er een minifoldertje waarop in zes stappen het reanimeren staat uitgelegd en hoe je je kan aanmelden als burgerhulpverlener. Aan de linkerkant liggen rijen poppentorso’s op de grond om de reanimatie op te gaan oefenen.

Tijdens de uitleg over reanimeren wordt verteld dat er in Nederland elk jaar 15.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis krijgen. Het in de eerste zes minuten uitvoeren van een reanimatie vóórdat de hulpdiensten zijn gearriveerd, is voor de slachtoffers van levensbelang. Het publiek kijkt aarzelend na het horen van dit nieuws. Grimberg lacht. “Na vandaag weet je hoe het moet. Word je straks opgeroepen als burgerhulpverlener? Ga ervoor! Je kunt het op dat moment maar één keer goed doen.”

De aanwezigen zijn opgedeeld in groepen van vijf duo’s en zijn geconcentreerd als zij oefenen op de reanimatiepoppen. Fred Koch, instructeur, is tevreden over zijn groep met duo’s. De zes stappen van reanimatie worden strak uitgevoerd en gecorrigeerd waar nodig door de instructeur. “Bij de AED’s wordt er nog enigszins aarzelend te werk gegaan”, zegt Fred. “Men is soms nog wat angstig voor dit apparaat, aangezien het op een blote borst dient te worden aangebracht, ook bij vrouwen.” Het bovenlijf van het slachtoffer moet hiervoor ontbloot worden, waardoor kleding en een bh eventueel opengeknipt moeten worden. Fred stelt de mannen in zijn groep gerust. “We weten toch allemaal hoe borsten eruitzien? En tegenwoordig dragen vrouwen soms niet eens een bh, scheelt weer een extra knipje”, grapt hij.

Ter afsluiting van de cursus dienen de aanwezigen zich aan te melden als burgerhulpverlener. Hierdoor kunnen zij worden opgeroepen wanneer er een melding binnenkomt van een hartstilstand bij iemand in hun omgeving. Kiki Smeets, studente rechtsgeleerdheid aan Universiteit Utrecht, is vandaag ook aanwezig. Zij vindt het belangrijk dat veel mensen kunnen reanimeren en heeft er een goed gevoel bij dat ze straks burgerhulpverlener is. “Je zou het zelf ook fijn vinden dat wanneer jou zoiets overkomt, er mensen zijn die de moeite hebben genomen een cursus te volgen en daarmee jouw leven kunnen redden”, vertelt ze. “Het kost drie uurtjes van je eigen leven om dit te leren, maar met die investering kun je in de toekomst misschien wel een leven redden!”