Een uitverkocht EKKO is klaar voor vertellers uit alle hoeken en gaten van het land. Gedichten, muziek, poëzie, verhalen, columns. Allemaal worden ze verteld met enthousiasme, een vleugje sarcasme, inleving of gewoon omdat het kan. Op donderdagavond 28 november doet Mensen Zeggen Dingen Utrecht aan, een avond waarop alle onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt.

Buiten is de grond bezaaid met herfstbladeren die langzaam natter worden door de lichte miezer. Het natte weer weerhoudt men er niet van om naast de ingang nog even een sigaretje op te steken, voordat zij aanstalten maken om naar binnen te gaan en plaatsnemen. Sommigen halen nog een drankje en in het restaurant worden de laatste nagerechten genuttigd. Kerstmuziek klinkt door de speakers in de zaal van EKKO en mensen druppelen langzaam binnen. “Dit is de eerste keer dat ik bij een Mensen Zeggen Dingen avond ben. Ik weet niet goed wat te verwachten maar ben heel benieuwd en ik heb er zeker zin in!” vertelt Merel (22) opgelaten.

Mensen Zeggen Dingen is een organisatie die ieder jaar woordkunstenaars optrommelt om door het hele land spreekavonden te organiseren, van 5th Avenue in Arnhem tot Paradiso in Amsterdam. Ook wordt er gestopt bij onze zuiderburen, onder anderen in Antwerpen. Bekende maar ook (nog) onbekende namen komen iedere avond voorbij en laten hun vertel- en schrijfkunsten horen. Spreken is een ruim begrip en kan op allerlei manieren en in verschillende vormen, de avonden zijn daardoor erg gevarieerd. Naast de clubshows worden er ook talentcoaching, workshops, teksten op locatie of voor gelegenheden en presentaties aangeboden.

De avond wordt niet geopend door middel van een welkomstpraatje. Mahat Arab verschijnt daarentegen op het podium en begint verhalend zijn poëzie voor te dragen. De religieus getinte verhaallijn wordt afgewisseld met interactieve gesprekken met het publiek. Deze afwisseling zorgt ervoor dat het publiek opgewarmd wordt voor de komende sprekers. “Ik vond het een leuke opening, je wordt meteen meegetrokken in iemands verhaal en er ook bij betrokken”, laat Mike (26) na afloop weten.

De gedichten gaan over zulke herkenbare dingen

Na een korte aankondiging betreedt deze avond ook dichter René Oskam het podium. Met een van zijn zelfgeschreven gedichtenbundels in de hand begint hij cynische rijmen te vertellen. “De gedichten gaan over zulke herkenbare dingen”, vindt Alex (30). Op een nuchtere manier houdt Oskam de aandacht vast. Tot aan het einde van zijn optreden klinkt er gegrinnik en gelach door de zaal.

René Oskam bespeelt het publiek

Foto: Elin Molenaar

Tussen de verschillende acts door worden er korte pauzes gehouden om mensen de gelegenheid te geven iets te drinken te halen, naar het toilet te gaan of buiten in de kou toch nog maar een sigaret op te steken. Op deze manier hoeven de artiesten niet onderbroken te worden en is alle aandacht op hen gericht.

Naast Arab en Oskam die zich in de poëzie wereld begeven zijn er ook liedjes en columns te horen. Onder anderen Henk van Straten laat zijn gezicht zien en leest twee van zijn stukken voor met zijn telefoon als spiekbriefje. Het Utrechtse publiek hoort een wereld aan sprekers en teksten voorbij komen. EKKO wordt door velen verlaten met een warm gevoel, om in de koude nacht de weg naar huis te vinden.