De derde editie van de Utrecht Canal Pride wordt dit jaar gehouden op zaterdag 1 juni. Er doen 46 boten mee en samen vragen zij aandacht voor de LHBTI+ gemeenschap in Utrecht en de rest van Nederland.

Dat de Canal Pride in Utrecht een groot succes is, bleek al na de eerste editie. Burgemeester Jan van Zanen noemde de Canal Pride al na de eerste editie ‘een nieuwe traditie’. Uit cijfers van de organisatie bleek dat de botenparade afgelopen jaar 50.000 bezoekers trok. Na afloop zijn er diverse straatfeesten in de stad en alle café’s zullen ook dit jaar weer open zijn.

Onlangs presenteerde de gemeente haar nieuwe regenboogagenda met de belangrijkste speerpunten in Utrecht omtrent het LHBTI-beleid.  Eén van de zeven speerpunten is dan ook structurele aandacht voor zichtbaarheid van LHBTI+ in de stad. Dit houdt in dat de gemeente terugkerende zichtbaarheidsacties, zoals de Utrecht Canal Pride ondersteunt.

Het gemeentebestuur is blij dat ook dit jaar de Utrecht Canal Pride weer plaats vindt. Afgelopen december plaatste wethouder Linda Voortman naar aanleiding van verontrustende berichten over de veiligheid van LHBTI’ers op straat het volgende bericht op haar Twitteraccount:

Het nastreven van het speerpunt doet de gemeente ook door zichtbaarheid in de openbare ruimte te ondersteunen zoals de gedenksteen op het Domplein, het regenboogzebrapad op de Lange Viestraat en de regenboogverkeerslichten op kruispunt Knipstraat-Daalsesingel. Utrecht is een stad die een enorme rijkdom aan diversiteit kent. Iedereen moet zich hier thuis en veilig voelen: gemeente Utrecht wil er dan ook alles aan doen om dit voor iedereen mogelijk te maken.