De negende editie van het StreekbierFestival heeft weer plaatsgevonden in Utrecht. Met dertig deelnemende cafés, een ruime keuze aan speciaal bier en veel sfeer lampjes werd dit sfeervolle festival afgelopen vrijdag ingeluid.

Als de klok half acht slaat is het al aardig gezellig in de stad. Mensen lopen vanaf het station in de richting van de binnenstad. Vanaf elke hoek van de straat klinkt wel gepraat of gelach, de sfeer is goed. Het Streekbierfestival is de ideale plek om met je vrienden het weekend goed in te luiden. Met de ruime keuze uit biertjes is er voor iedereen wat wils. Het weer is fris maar daar heeft iedereen wel rekening mee gehouden. Vooraf is er door de organisatie een boekje samengesteld met de looproute erin, ook lees je wat meer informatie per café en welk bier ze speciaal tappen. Op de deelnemende cafés hangt een bord op het raam met daarop ‘Streekbierfestival’.  Zo kun je goed zien dat ze meedoen.

Op weg naar Janskerkhof begint het avontuur. In het eerste café, ‘JK24’, is het nog wat rustig, hier en daar zitten wat mensen maar echt druk is het nog niet. Je kunt zien dat ze wel hun best hebben gedaan. Achter in het pand staat een dj plaatjes te draaien. Je kunt zelf kiezen uit platen die hij in een bak naar de dj tafel heeft neergezet. Dit geeft een leuke sfeer. Al snel komt iemand naar ons toe om uit te leggen wat voor bier ze vanavond schenken. We krijgen een goede uitleg en na gekozen te hebben verdwijnt ze weer. Het meisje dat onze bestelling opnam verteld dat het nog wat vroeg op de avond is, maar dat er later de avond en zaterdag waarschijnlijk meer mensen komen. Na het eerste biertje gedronken te hebben vervolgt de route zich. Je kunt zien dat er verschil zit in het aantal mensen in de cafés. Soms is het binnen erg druk, zo druk dat er zelfs een rij staat, en bij een ander café is het zo rustig dat het lijkt alsof het dicht is.

Het tweede café waar we binnen lopen is ‘Florin’. Bij binnenkomst is de sfeer erg goed. Het is vrij druk en je hoort tientallen stemmen het geluidsniveau bepalen. Hier is speciaal voor vanavond ook een selectie gemaakt in speciaal bier. Buiten staat João (25). Hij komt uit Portugal maar woont in Utrecht. Hij vertelt dat hij het initiatief goed vindt. “In Portugal heb je twee soorten bier waar je uit kunt kiezen, hier in Nederland is er zoveel keuze, heerlijk.” Hij vertelt ook dat hij het bier in Nederland wel een van de lekkerste bieren vindt.

Het valt op dat vrij veel mensen echt gericht zoeken naar een café, in sommige cafés is live muziek of hebben ze een primeur van nieuw bier. In het derde café, ‘T’Pandje’, is het ook al aardig vol, je ziet groepjes mensen rond de tafels zitten en je kunt er bij geen betrappen zonder een biertje in de hand. In ‘T’Pandje schenken ze een apart soort bier, de smaak die je als eerst proeft is koffie, waarna de warmte van de alcohol zich omzet in een karamel smaak. Veerle (21) vertelt dat ze het idee leuk vind achter het ‘Streekbierfestival’, maar dat het resultaat wel een beetje gewoon is: “Veel cafés zijn open en mensen drinken bier. Eigenlijk een gewone vrijdagavond.” Hoewel Veerle 21 jaar is, ligt de gemiddelde leeftijd wel wat hoger in het café.

 

Foto: Marleen Stoker

 

We komen aan bij het laatste café, de klok tikt kwart over tien. Lebowski is goed versiert met sfeer lampjes en kaarsjes. Buiten staan wat banken en ook hier is het aardig druk. De keuze bestaat uit een kruidig speciaalbier of een bier met net wat meer hop erin. Voor iemand die niet veel van bier af weet is het fijn dat ze alles goed uitleggen voordat je bestelt . Je merkt dat ondanks dat het wat fris is, de sfeer er goed in zit.  Voor echte bierkenners is dit festival zeer geschikt. De cafés tappen uit verschillende regio’s in Nederland het bier. Zo heb je ‘Jopen’ en ‘Uiltjes’ bier uit Haarlem, ‘Emelissen’, wat al meer dan tien jaar een vaste waarde is in het speciaal bier, uit Goes en gebrouwen bier door Kees uit Middelburg. Of te wel genoeg keuze voor iedereen.