UTRECHT – De pers en de aanwezigen zijn er klaar voor. Lachend en drinkend wachten ze tot ze de zaal mogen betreden waar zometeen de officiële opening van het Holland Animation Film Festival plaatsvindt. De opening is dit jaar in CineMec 'de Sterrenkijker'.

Het begint het al drukker te worden in CineMec. De een na de andere animatieliefhebber betreedt het gebouw. Ook de pers is al vroeg aanwezig om de regisseurs vast te leggen. Het begint langzaamaan steeds rumoeriger te worden: de sfeer zit er al goed in.

Binnen een mum van tijd is de zaal gevuld. Acteur en gastheer Chip Bray neemt het woord. “Fijn dat iedereen er is, hoe gaat het?” Een luid gejoel is het antwoord. “Je krijgt vanavond de kans om animatie regisseurs te ontmoeten. Aan het eind van deze opening ga je je afvragen waarom je überhaupt acteurs nodig hebt voor films. Bovendien klagen animatie personen niet, in tegenstelling tot acteurs.” Grapt Bray.

Het festival is blijkbaar internationaal gezien aantrekkelijk. Wanneer Bray vraagt wie er uit een ander land komt, gaan talloze handen de lucht in. Het festival reikt zo te zien tot en met China. “Hallo allemaal. Allereerst gaan onze gedachtes vanavond naar Londen, naar de slachtoffers.” zegt burgemeester Jan van Zanen. “Verder wil ik u uiteraard welkom heten bij het Holland Animation Festival. Utrecht is het hart van Nederland en het hart van animatie. Denk maar aan Gerrit Rietveld of Dick Bruna.”

“Veel Nijntje animaties zullen dan ook de komende dagen te bewonderen zijn, als eerbetoon aan Dick Bruna.” vervolgt van Zanen zijn verhaal. “De succesformule van dit festival is zowel de professionaliteit van de regisseurs als de internationale aantrekkingskracht. En uiteraard speelt de hoogwaardige kwaliteit van de animatie ook een grote rol.” Van Zanen hapt even naar adem. “Bedankt dat u hier weer bent gekomen om van de animatie te genieten. Laat je inspireren en inspireer anderen. Maar bovenal: geniet van de twintigste editie van het Holland Animation Film Festival,” beëindigt van Zanen zijn speech. Een luid applaus volgt.

De lichten doven en de animatiefilm Title Untitled, van Qieer Wang, zet in. “Hoe kwam je op het idee van de titel?” vraagt Bray. “Dit was eigenlijk een persoonlijk project van mij, gebaseerd op mentale gezondheid. Ik denk dat de karakters in het filmpje steeds dezelfde personen zijn met verschillende stemmingen en op verschillende momenten. Maar ik kon geen titel vinden. En dat is eigenlijk meteen de voornaamste reden waarom ik dit project überhaupt ben gestart: we moeten niet alles een naam willen geven en overal etiquettes op willen plakken. Ik wil vechten voor het niet categoriseren van ziektes.”

De eer van de Vakprijs is aan George en Paul met hun film “Hoger”. De eerste animatiefilm zet in en vele animatiefilms volgen. “Ondanks alle diversiteit van de films, hebben ze iets gemeenschappelijk, namelijk de goede muziek en de kwaliteit van de films. Ik dank jullie nogmaals voor jullie komst en hoop dat jullie gaan genieten van de rest van het festival.” zegt Bray tot slot. En met deze woorden is het festival begonnen.