UTRECHT - Veel vriendengroepen zitten samen rond grote tafels, omringd door neppe planten, aan een ‘vriendenplank’; chipolataworstje, oude kazen, seranoham en falafelballetjes. De vijfde en zesde verdieping van TivoliVredenburg zijn omgetoverd tot een zomerse ontmoetingsplek, met speciaal bier, games, een dansvloer en uiteenlopende evenementen.

De Biergarten is afgelopen 5 mei geopend. Hoewel ‘garten’: ‘Die nepgrasmat is echt te klein, als je het dan toch nep doet, doe het dan goed!’, zegt bezoeker Sophie Vogel (27 jaar).

Iedere vrijdag- en zaterdag avond zal de Biergarten het Utrechtse nachtleven overnemen. Niet alleen is deze plek geschikt voor een biertje en een dansje, maar je kan er straks ook genieten van filmavonden, silent disco, jazz- en klassieke concerten en midnight comedy. De terrassen gaan in Utrecht in de zomer om 12 uur ’s avonds dicht en deze Biergarten is in het weekend tot 3 uur ’s nachts geopend. ‘’In de zomer regent het vaak genoeg in Nederland, dan is zo’n indoor park, dat een kroeg en dansplek ineen is, wel heel leuk’’, Rosa Witteman, 27 jaar.

Het is druk tijdens de opening op 5 mei. Het lijkt alsof heel Utrecht ervan op de hoogte is. ‘’In onze stoutste dromen hadden niet we op deze drukte durven hopen’’, vertelt Ilshen Weerman, medewerkster bij TivoliVredenburg. Overal staan mensen, vooral dorstige mensen, want de rij voor de bar is lang.

Veel vriendengroepen zitten samen rond grote tafels, omringd door neppe planten, aan een ‘vriendenplank’; chipolataworstje, oude kazen, seranoham en falafelballetjes. Een klein groepje aangeschoten mensen staat te dansen op de discomuziek. Om het park-idee te benadrukken is de dansvloer zelfs groen verlicht. ‘’De muziek staat wel wat zacht, als ze me echt willen laten dansen moet ik nog iets meer drinken’’, Joris Roosendael, bezoeker (24 jaar).

Er zijn kaasplankjes, nacho’s, speciaal biertjes, maar ook frisdrank. Voor iedereen is er wat. De vegetariër, de danser, de bierdrinker, de versierder. Er zijn veel vrouwen; een jackpot voor de Utrechtse heteromannen in de twintig en dertig.

De opening wordt van 5 tot 14 mei gevierd. De randprogrammering is inmiddels bekend en eenzijdig is het zeker niet. Het Dudok Kwartet speelt op 2 juni Schubert, op de pinksterzondag draaien 30 Utrechtse Dj’s 30 minuten lang in de Biergarten en op 8 juni kan je alles leren over psychedelica en hallucinaties tijdens de Unity College. Klik hier voor meer informatie.