UTRECHT – De Zon-10-daagse Utrecht is vandaag van start gegaan. Utrecht staat tien dagen lang, van 8 tot en met 18 mei, in het teken van zonne-energie. Volgens Wijnand Jonkers, projectleider van Natuur en Milieufederatie Utrecht, was een week niet genoeg voor alle activiteiten.

De periode is op zich willekeurig gekozen”, zegt Jonkers. Het evenement vindt voor de tweede keer plaats in Utrecht. “Vorig jaar kwamen we daarop uit, omdat we genoeg tijd wilden hebben om alle initiatieven de ruimte te geven. Er gebeurt zoveel op het gebied van zonne-energie in Utrecht, dat een week niet voldoende was.”

Het initiatief kwam voort uit het feit dat Utrecht in 2015 de ‘Solar City’ titel had gewonnen. “Utrecht heeft in 2015 de titel van Solar City gewonnen”, zegt hij. “De gemeente Utrecht heeft toen samen met partners gekeken hoe de zonne-energieprojecten nog meer onder de aandacht kunnen komen. Als Natuur en Milieufederatie Utrecht zijn we een van de partners die het samen met de gemeente mede organiseert.”

Op verschillende plekken in Utrecht zullen er activiteiten worden georganiseerd rond het thema zonne-energie. Zo is in het Stadskantoor op donderdag 18 mei een inloopavond die begint om vijf uur en eindigt om negen uur ’s avonds. Op deze inloopavond zijn bijeenkomsten als We drive Solar, het Regionaal Energieloket, Energie-U, Wocozon en Groot Dak zoekt Zon Energieke Buren te bezoeken.

Daarnaast wordt er nog een markt georganiseerd, waar Utrechtse scholen mee kunnen doen met het spelletje ‘Solly Game’. Hiermee kunnen zij een inspiratiesessie winnen van André Kuipers. Bedrijven kunnen een adviesgesprek aanvragen met een zonconsultent van het Energiefonds en er is een prijsvraag waarbij men een ballonvaarttocht kan winnen.