UTRECHT – Utrecht is in Brussel uitgeroepen tot een van de topregio’s van Europa voor jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van Youth Metre in opdracht van de Europese Commissie. Alleen Greater London Area en Noord-Holland bleven Utrecht voor op de ranglijst van topregio’s voor jongeren.

Voordat Utrecht tot een van de beste regio’s werd uitgeroepen, moest het voldoen aan maar liefst 55 criteria. Deze criteria hadden betrekking op verschillende vlakken zoals opleidingsniveau, gezondheid, demografie en ondernemerschap. Utrecht wordt erg gewaardeerd wegens haar onderwijs. De stad beschikt over uitstekende faciliteiten om goed te kunnen studeren. Ook scoort Utrecht goed op het gebied van werkgelegenheid en het voorkomen van sociale uitsluiting.

Youth Metre bracht het onderzoek naar buiten omdat het, in samenwerking met European Association of Geographers (EUROGEO) en de European Association for Local Democracy (ALDA), in kaart wil brengen wat de welvaart en de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren in Europa is. De Europese Commissie stimuleert dit onderzoek ook omdat zij veel aandacht besteden aan jeugdparticipatie.