De gemeente Utrecht heeft afgelopen dinsdag de Stookjerijk trofee gewonnen voor de meest groene prestatieafspraken tussen huurdersverenigingen, woningcorporaties en de gemeente. De Stookjerijk trofee is een jaarlijks onderdeel van het Stookjerijk project.

Vooral de Utrechtse fracties van GroenLinks en SP waren erg blij met de trofee. Deze partijen staan al bekend om hun campagnes voor een groener Utrecht: om Utrecht de duurzaamste stad van Nederland te maken en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Zo liet Paulus Jansen, Utrechtse wethouder van onder andere wonen, bouwprojecten en duurzaam wonen weten op Twitter: “Mooi: Utrecht wint stookjerijk2017 trofee. Onze koers is gebaseerd op evenwichtige aanpak #duurzaamheid #betaalbaarheid. “

Volgens Sabine Galjé, hoofd Afdeling Transformatie en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die de prijs uitreikte “worden de corporaties in de prestatieafspraken van de gemeente Utrecht flink uitgedaagd”. De gemeente stelt onder andere een norm aan het aantal zonnepanelen op de daken, zowel in de huur- als koopsector. Dit moet 10 procent zijn in 2020. Ook moeten de corporaties plannen opstellen wat de financiële en praktische als 2030 als deadline voor een klimaatneutrale huursector wordt vastgesteld. De corporaties leggen hiervoor verantwoording af aan de gemeente in een voortgangsrapportage.

Het Stookjerijk project is een project gestart door de Natuur en Milieufederaties om energiebesparing in de sociale woningbouw te versnellen en een betere samenwerking tussen gemeenten, corporaties en huurdersverenigingen tot stand te brengen. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK. Het concrete doel van het project is om de woningen in de huursector in Nederland gemiddeld een B energielabel te halen, aardgasvrij te zijn in 2035 en daarna zo snel mogelijk energieneutraal te zijn. Het is een jaarlijks project waarbij een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Natuur en Milieufederaties, Woonbond, Aedes, ministerie van BZK en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) oordeelt tussen de 36 grootste gemeenten van Nederland. Andere jaren eindigde Utrecht ook al hoog in de ranglijsten. In 2016 stond Utrecht op de derde plek. Dit jaar waren de tweede en derde plek weggelegd voor Arnhem en Lelystad.

Tijdens het evenement op dinsdag werden vier wethouders van gemeentes die ook meededen in de competities gevraagd naar hun ervaring met de uitdaging van Stookjerijk dit jaar. Ook vond er een uitgebreid interview met GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk plaats, die namens de gemeente gastvrouw voor de locatie was. Ook waren er belangrijke vertegenwoordigers aanwezig van de woningbranche om te spreken over belangrijke vraagstukken met betrekking tot verduurzaming van de woningbouw en hoe de gemeente en de huurders en kopers daarbij betrokken kunnen zijn. Voor de uitreiking vond er nog een mini-debat plaats tussen verschillende woordvoerders vanuit de kamer, onder andere Sandra Beckerman van SP en Jessica van Eijs van D66.