Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas meebrullen. Maar het kan ook anders. Dat bewijst het verhaal van Els van Herpen. Els is in 2009 ziek geworden en is in 2012 daarvan genezen. Vandaag heeft ze gehoord gekregen dat ze nog steeds gezond is.

Naam: Els van Herpen
Leeftijd: 53 jaar
Beroep: Werkt bij een kinderdagverblijf

‘In 2009 heb ik de ziekte van Kahler gekregen. Dat is kanker in het beenmerg. Sinds ongeveer 2012 ben ik helemaal klaar met mijn behandelingen en dus ook weer gezond. Na 2012 had ik steeds na een korte tijd weer een controle om te kijken of ik nog steeds gezond ben. Nu was het de eerste keer dat er een jaar tussen de controles zat en daarvoor had ik vandaag dus na een jaar weer een controle om te kijken of ik nog helemaal gezond ben. Ik was erg gespannen voor de uitslag en heb daarom ook mijn zus meegenomen. Ik moest mijn bloed laten prikken vandaag in het UMC in Utrecht, daar kreeg ik vandaag meteen de uitslagen van, die waren gelukkig goed. Volgende week krijg ik nog een uitslag maar de dokter zegt ook, dat kan eigenlijk bijna niet meer fout gaan.

Mijn zus Hilde van Herpen (55) waarmee ik vandaag in Utrecht ben is ook met mij meegegaan vandaag. Ze heeft eigenlijk mijn leven gered, ze heeft een lang onderzoek gehad om te kijken of haar stamcellen geschikt waren voor mij. Uit dat onderzoek bleek dat we gelukkig een match waren. Omdat we een match waren heeft ze mij haar stamcellen geschonken. Het is best een geluk dat het een match was, er is een kans van 30% dat er een match is tussen familieleden. Ik heb twee zussen dus het was best spannend of er een match was. Gelukkig was er een match tussen ons en ben ik dankzij haar weer snel beter geworden. De band met mijn zus is erg bijzonder. We vieren ieder jaar tijdens de werelddonor dag onze bijzondere band. Vandaag is mijn zus dus met me meegegaan om tijdens het onderzoek aanwezig te zijn, aangezien ze ook zo belangrijk is geweest in mijn ziekteproces. Gelukkig was het dus goed nieuws vandaag en ben ik nog steeds helemaal gezond.

Ik heb bij het ziekenhuis aangevraagd of ik mijn uitslag voor de kerstdagen kon krijgen. Ik zou het geen fijn gevoel vinden als ik nog met een onzeker gevoel de kerstdagen in zou gaan. Het is daarom erg fijn dat ik vandaag al mijn uitslag heb gekregen, die gelukkig erg positief is, dus ik ga met een goed gevoel de feestdagen in. Vandaag heb ik dus een goede uitslag gekregen en dat vieren we daarom ook. We gaan lekker even samen lunchen in Utrecht en misschien nog even in wat winkels kijken. Lekker genieten van het kerstsfeertje hier en het vooral heel gezellig hebben om met een goed gevoel de feestdagen in te gaan.’