Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas mee brullen. Maar het kan ook anders, dat bewijst het verhaal van Sjoukje Veenema. Haar leven veranderde volledig na een bezoek aan de kerk. Na een donkere periode vond ze juist op de plek waar ze nooit was geweest het licht.

Naam: Sjoukje Veenema
Leeftijd: 31
Beroep: Fiscaal adviseur

Dit is een bijzonder jaar voor je geweest, kun je vertellen waarom?

Dat klopt. Sinds januari van dit jaar ben ik aangesloten bij de Hope Church gemeenschap, terwijl ik in mijn leven sporadisch in een kerk ben geweest. Alleen met de kerstdagen ging ik naar een kerk met een vriendinnetje, want thuis hadden we helemaal niks met het geloof. Door een bijzondere gebeurtenis tijdens Kerstmis vorig jaar ben ik ‘aangeraakt’ door God. Dit jaar heeft een wending voor mij genomen waar ik vorig jaar alleen maar van had kunnen dromen. Ik mag zeggen dat ik oprecht gelukkig ben, iets wat een onbeschrijfelijk mooi gevoel geeft.

Wat bedoel je met; aangeraakt door God?

Ik ging door een zwarte periode in mijn leven vorig jaar. Vanaf dat ik in 2011 klaar was met mijn studie heb ik me alleen maar gefocust op mijn werk. Daardoor ben ik in oktober 2016 tegen een burn-out aangelopen. Ik was depressief en heb mezelf nog nooit zo eenzaam gevoeld, ondanks dat ik familie in mijn buurt had. Ik voelde mezelf leeg en zwarte gedachtes speelden in mijn hoofd, totdat God me de weg wees naar het licht.

Normaal gesproken was Kerst voor mij de periode van kerstliedjes op de radio en een grote kerstboom in huis. Maar tijdens deze periode rond kerst zat ik alleen op de bank en voelde ik me ontzettend eenzaam. Op kerstavond 2016 waren mijn gedachtes het donkerst waren en uitgerend toen werd ik gered. Ik woon in het centrum van Utrecht en hoorde de klokken van de kerk gaan. Hoewel ik deze klokken vaker had gehoord, voelde ik nu iets wat ik nooit gevoeld had: Ik voelde me aangetrokken tot het geluid. Een kwartier later zat ik in de Hope Church kerk.

Wat maakte deze dienst zo bijzonder voor jou?

Vanaf het moment dat de dienst begon voelde ik zo’n verlichting in mijn hart, iets wat mij ontzettend ontroerde. Ik kon de liederen die gezongen werden niet meezingen en begreep een groot gedeelte van de tekst niet wat werd verteld door de voorganger, maar mijn hart werd vervuld met vreugde en geluk. Vanaf kerst vorig jaar begrijp ik weer wat het doel van het leven is, doordat God mij een pad heeft gegeven om over te wandelen.

Wat voor invulling heeft het geloof nu in jouw leven?

Ik ga bijna iedere zondag naar de kerk en bid elke dag voordat ik ga slapen, verder ga ik eens in de week naar een praatgroep van de gemeenschap. Het is niet dat ik bij elke keuze die ik maak gelijk de Bijbel pak. Ik heb de balans weten te vinden tussen mijn werk en het geloof. Het leven met de liefde van God geeft mij veel rust en stabiliteit.

Wat ga je deze kerst doen?

Deze kerst ik drie keer naar de kerk, om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Daarnaast is het natuurlijk nog steeds de tijd om met familie samen te komen om gezellig wat te dineren. En bij deze festiviteiten kan Mariah Carey nog steeds niet ontbreken hoor, haha.