Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas meebrullen. En ook voor de Taiwanese I-Mei was dit zo. Maar wat dit nou zo speciaal maakte was dat dit de eerste keer was dat ze Kerst vierde.

Naam: I-Mei Lin

Leeftijd: 23 jaar

Studie: International Communication & Media

 ‘Ik woon nu al 4 jaar in Utrecht. Ik ben naar Nederland gekomen voor mijn bachelor. Ik ben nu bezig met de studie ICM. Normaal gesproken ben ik altijd aan het reizen in de kerstvakantie, net als de meeste internationale Aziatische studenten. In Taiwan vieren mensen geen Kerst. Mijn familie is Boeddhistisch dus ik ben ook niet opgegroeid met de traditie. Het grootste feest dat in mijn land gevierd wordt is ‘Chinees nieuwjaar’, wat ook een familiegelegenheid is.

Het tweede jaar dat ik hier woonde zou ik naar Wenen gaan in de kerstvakantie. Om een vriendin te bezoeken. Ik kon toen nog helemaal geen Nederlands dus ik had niet door dat in het mailtje van de vliegmaatschappij stond dat er iets niet goed was gegaan. Ik kwam aan op Schiphol en ik probeerde in te checken, toen mij werd verteld dat ik geen ticket had. In tranen heb ik toen mijn destijds vriend Rogier opgebeld die op dat moment ook op vakantie was en ik vroeg of hij terug kon komen. Dit was zo snel natuurlijk niet mogelijk. Het leek mij echt verschrikkelijk om deze vakantie alleen door te brengen en ik wist niet wat ik moest doen.

Een vriend van mij, Tybor woonde erg dichtbij mijn vriend. Dus ik vroeg aan Rogier of hij het oké zou vinden als ik

Foto’s van I-Mei’s Kerst bij Tybor en zijn familie
Foto: I-Mei Lin

voor kerst naar zijn huis zou gaan want dan zou hij mij daar kunnen ophalen als hij terug was van vakantie. En dit was prima. Toen vroeg ik het aan Tybor en hij vroeg het weer aan zijn moeder. Zij zei: ‘Dat niemand met Kerst alleen mag zijn.’

Op dat moment betekende Kerst echt nog niks voor mij maar toch was onderweg naar iemands huis om het samen met zijn familie te vieren. Die avond was erg bijzonder voor mij, er waren zo veel nieuwe dingen. Ze hadden bijvoorbeeld het maken van de gerechten verdeelt dus iemand had het voorgerecht gemaakt een ander het hoofdgerecht etc. Wat voor mij heel anders was dan dat ik was gewend. Tijdens Chinees nieuw jaar is de enige die kookt altijd mijn moeder. Dus het was mooi om het op een andere manier te zien. Het hoofdgerecht was een kalkoen. Wat voor mij ook erg grappig was want ik had nog nooit zoiets gezien. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik ging gourmetten. Wat zo normaal is voor Nederlanders, maar ik had dat nog nooit gedaan dus ik vond het geweldig. Ik heb de hele avond foto’s gemaakt van alles.

Ze hadden ook erg veel moeite gedaan met alle decoratie. Er was een mooie kerstboom, de tafel was helemaal versierd en ze hadden zelfs een menukaart gemaakt. Na het eten gingen ze cadeautjes uitdelen. Ze hadden lootjes getrokken dus ik had niet verwacht dat ik iets zou krijgen. Ik vond dat ook helemaal niet erg ik was al super blij dat ze me in huis hadden genomen. Maar toen was er ook een pakje met mijn naam erop. Ik kreeg een muts en een doos chocola. Dat was zo lief, ik was erg ontroerd.

De derde dag kwam mijn vriend mij ophalen. Maar hierna heb ik altijd een goede band gehad met Tybor’s familie. Elke keer als ik nu reis dan stuur ik ze een kaart. Toevallig ben ik gister ook nog bij zijn moeder langs geweest met Tybor.

Het was voor mij de eerste keer dat ik Kerst vierde en het was zo’n geweldige ervaring. Toch heb ik het de jaren erna niet gevierd. Wat die Kerst zo speciaal voor mij maakte was dat het allemaal toeval was maar het toch uiteindelijk allemaal op een perfect manier samen kwam.’