Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas mee brullen. Maar het kan ook anders, dat bewijst het verhaal van Julie Kusters, zij reist dit jaar naar London om haar kerst te vieren met haar geliefde Micheal.

Naam: Julie Kusters
Leeftijd: 20 jaar
Studie: Pedagogiek

Waarom heb je er voor gekozen om in Utrecht te gaan wonen?
‘Alles hier ligt centraal, een vriendinnetje van mij ging studeren op de Uithof, ze raadde mij aan om in Utrecht te studeren en dat ben ik ook gaan doen. Ik heb gekeken naar een opleiding op het MBO, omdat ik 2 jaar gestopt ben met school.’

Wat maakt Utrecht zo bijzonder tijdens de feestdagen?
Vergeleken met Eindhoven waar ik eerst heb gewoond, vind ik het hier een stuk gezelliger, andere verlichting. Ik had de verlichting wel iets meer verwacht omdat ik in Eindhoven de lichtjesoptocht gewend ben, maar omdat het bedrijf Phillips daar zit voelen ze zich verplicht om een naam hoog te houden. Maar dat had ik wel iets meer in Utrecht verwacht want als je naar Amsterdam kijkt is dat ook wat meer dan hier.. maar de grachten maken het hier een stuk gezelliger dan Eindhoven vind ik.’

De feestdagen komen er natuurlijk aan, maar wat ga jij doen met kerst?
Ik ga terug naar Londen, of ja, terug. Ik ga daar naar toe. Dit is de tweede keer dat ik daar naar toe ga om kerst te vieren.’

‘Waarom in London?’
Twee jaar terug in de zomervakantie was ik naar London gegaan met een vriendin van mij. We gingen uit en toen heb ik daar een hele leuke jongen leren kennen genaamd Micheal. Het was liefde op het eerste gezicht en we zijn echt super verliefd op elkaar. We zijn een aantal keren op en neer gereisd en heb zijn familie inmiddels ontmoet en hij die van mij ook. Vorig jaar heb ik daar ook kerst gevierd. Mijn ouders geven niet heel veel om kerst dus daarom heb ik besloten om daar naar toe te gaan op kerst, na de kerst reizen we samen terug om mijn familie te zien. Dus de reden dat ik daar kerst vier is omdat ik mijn vriend dan weer zie.’

Hoe heb je je vriend ontmoet?
‘Toen ik hem voor het eerst zag had ik al een idee over hem en dacht ik van ‘laat ook maar, het word toch niks serieus’ en ik dacht ook dat hij op een ander soort type vrouw zou vallen. En ik ben ook niet de type persoon die zomaar op iemand af zou stappen. Op een gegeven moment hadden we een soort van oogcontact en toen vroeg hij me een drankje mocht aanbieden. Zo zijn we aan de praat geraakt en het voelde zo bijzonder. Het leek alsof de wereld om ons heen stil stond en we alleen maar oog voor elkaar hadden. Hij bracht mij en mijn vriendin naar huis en we hebben sindsdien contact gehouden. We hebben een paar keer heen en weer gevlogen. De kerstsagen kwamen er in 2016 aan en toen hadden we het officieel gemaakt. Het klinkt misschien wel heel dom maar hij vroeg me heel romantisch toen we uiteten waren of ik zijn vriendin wilde zijn.’

Wat is de reden dat jou ouders geen kerst vieren en die van hem wel?
‘Micheal is Ghanees en gelooft in god, ik geloof zelf ook in god. Zijn ouders zijn christen dus daarom vieren zij de kerst wat uitgebreider dan mijn ouders. Mijn ouders zijn niet gelovig, zij vinden het wel fijn om met familie te zijn en toch wel samen te zijn, maar als ik een dagje later kom dan is dat voor hun ook prima. Zelf voel ik ook niet de drang tijdens kerst om mensen per se te zien en dat hebben hun ook zo. Maar Micheal zijn familie hecht daar meer waarde aan wat ik ook prima vind. Vandaar dat ik tijdens de kerst naar Londen toe ga. Tijdens de kerst in London ook zo romantisch en gezelliger dan Nederland dus daar kom ik dan liever.’

Wanneer dacht je van ‘dit is de ware voor mij’?
Nou we hebben natuurlijk een lange afstand relatie en reizen regelmatig op en neer. Hij is druk bezig met zijn sport en baan. En ik ben druk met mijn appartement, studie en baan en dat wil ik nog niet opgeven omdat ik sowieso mijn MBO diploma wil halen voordat ik ergens anders aan begin. Maar ik vind het heel bijzonder dat we nog steeds samen zijn en dat we zo veel voor elkaar over hebben. Het voelt gewoon heel goed en ik heb dit gevoel nooit eerder gehad bij een jongen.’

Wat vinden jou ouders ervan dat je een vriend in het buitenland hebt en daar kerst viert?
Hun hebben natuurlijk ook liever dat ik thuis ben. Maar we zitten ook te kijken of we volgend jaar met zijn alle daar heen kunnen vliegen. Dit jaar hebben we ook gekeken maar dat werd een beetje krap. Door een operatie de mijn moeder dit jaar heeft gehad moesten we dit jaar laten schieten.’

Wat gaat deze kerst zo bijzonder maken?
Dat ondanks de operatie van mijn moeder er nog met zijn alle zijn. Daarom hadden we heel graag gewild om met allebei de families kerst te vieren. Maar dat maakt kerst voor mij ieder jaar bijzonder, dat je even stil staat en dat je koestert met alles wat je hebt.’