Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas mee brullen, maar het kan ook anders. Dat bewijst het verhaal van Maarten van Ooijen. De lijstrekker van de ChristenUnie Utrecht vertelt over zijn geloof en Kerst.

Naam: Maarten van Ooijen
Leeftijd: 27 jaar
Beroep: Fractievoorzitter ChristenUnie Utrecht

‘Ik ben opgegroeid in een gelovig gezin en heb op jonge leeftijd mijn geloof meegekregen tijdens de opvoeding. Er komt altijd een moment dat je jezelf afvraagt of het nu een sprookje is dat je hebt meegekregen of is het iets waar ikzelf ook de waarde van inzie? Toen ik klaar was met de middelbare school en ging studeren kwam bij mij die vraag naar boven. Om hierop antwoord te geven gaat niet binnen een dag. Het kost tijd. Ik heb gelezen en gesproken met mensen en uiteindelijk de conclusie getrokken dat mijn geloof in deze tijd nog steeds een toegevoegde waarde heeft. Dit heeft ongeveer twee jaar geduurd. De keuze om gelovig in het leven te staan is behoorlijk bepalend voor de verdere invulling van je leven. Het bepaalt op veel onderwerpen hoe je naar het leven kijkt, zoals de maatschappij, ethische vragen en je eigen opstelling daarin. Het is misschien wel de belangrijkste keuze van mijn leven geweest.’

‘Hoe ik mijn Kerst vier? Aanstaande zondag is het kerstavond en dat vier ik met mijn kerkje op Kanaleneiland. Deze kerk zet zich in voor de sociale structuur van deze wijk en de sociale problematiek die helaas aanwezig is. Mijn kerk is daar heel actief in met maaltijden, sociale ontmoetingen en een kledingbeurs waar mensen kleren kunnen uitzoeken. Aan de andere kant zijn wij een kerk waar mensen hun geloof belijden en met elkaar nadenken over wat het betekent als je gelovig bent in deze wereld. Op kerstavond hebben we altijd een bijzonder kerstfeest waarbij we met elkaar eten, koffiedrinken en de kerk versieren met prachtige lichtjes. We gaan echt genieten van de kerstsfeer met een kerststol, kerstmuziek, noem maar op.’

‘Vorig jaar was het de eerste keer dat we dit met elkaar organiseerden en het was een groot succes. Er kwamen veel mensen uit de buurt langs. We hadden mooie vuurkorven buiten neergezet waar mensen zich letterlijk konden warmen aan het kerstverhaal en aan de vlammen van het vuur. Het verhaal en de ontmoeting met elkaar was echt geweldig. Ik hoop dat we het dit jaar kunnen herhalen en weer een prachtige ontmoeting met elkaar kunnen hebben.’

‘Op eerste- en tweede kerstdag vier ik Kerstmis met mijn eigen familie en schoonfamilie. We komen tot bezinning en het zorgt voor ontspanning, maar ik denk vooral aan veel gezelligheid, lekker eten en vooral genieten van elkaar.’

‘Hoe ik vroeger Kerst vierde leek erg op hoe ik dat nu nog steeds doe. We gingen vaak ’s ochtends op eerste- en tweede kerstdag met familie naar de kerk en ’s middags gingen we met elkaar eten. Het was altijd gezellig en de kerstdiensten waren net een beetje bijzonderder. Er was wat meer gezelligheid, er was meer verlichting en er was net wat meer joie de vivre met Kerst. Daar heb ik erg van genoten.’

‘Rond 2010 ben ik naar Utrecht verhuisd. Deze stad is echt mijn thuis geworden. Er gebeuren allerlei dingen in de stad. Denk dan niet alleen aan de kerstinkopen en hoe de binnenstad versierd is, maar denk vooral aan Kerst in bijvoorbeeld het Juliana Park, verschillende kerstconcerten of de extra inzamelingen van het Leger des Heils waar mensen tijdens Kerst misschien wat meer oog voor hebben. Kerst in Utrecht biedt veel mensen een nadenkmomentje over wat voor stappen ze nemen en hoe gezegend wij eigenlijk wel niet zijn. Wij mogen ongelofelijk dankbaar zijn op deze omgeving en daar mogen we best even bij stilstaan.’