Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas meebrullen. Maar het kan ook anders. Dat bewijst het verhaal van Melanie Kremer, zij kwam er dit jaar tijdens de dagen voor Kerstmis achter dat ook in de kleine dingen een kerstgedachte schuilt.

Naam: Melanie Kremer

Leeftijd: 46 jaar

Beroep: Human Resource Docent

‘Wat ik dus echt superleuk vind, en de afgelopen dagen heb gemerkt, zo in de kerstsfeer, is dat mensen het heel leuk vinden als je foto’s van ze maakt. Ik kan twee voorbeelden noemen, het eerste voorbeeld gebeurde maandag. Ik had een opleiding afgerond en toen ben ik met een aantal mensen het pand doorgegaan. We hebben tijdens die wandeling allemaal prachtige kerstversiering gezien, het zag er allemaal ook supergezellig uit. Ik vond het zo ontzettend leuk om naar te kijken. Die versieringen geven me ieder jaar een enorm warm gevoel.

Het allerleukst was, dat we op een gegeven moment van die kerstmannen met z’n allen foto’s gingen maken. En terwijl we daarmee bezig waren, ging ik dus ook die twee vriendinnen met wie ik was positioneren, in die kerstsfeer, zo voor het raam, kerstboompje erbij en begon ik ook met foto’s van hun maken. Toen ik ze na onze fotoshoot de foto’s appte, werden ze daar meteen zo ongelofelijk blij en gelukkig van. Dat vond ik eigenlijk wel een heel mooi kerstgevoel, want je geeft iemand iets heel simpels eigenlijk, en je ziet meteen dat mensen heel blij worden van het ontvangen ervan.

 Een van de foto’s die Melanie heeft gemaakt van haar vriendin, Irja van der Lee.

En zo had een andere, goede vriendin van mij een kerstmarkt georganiseerd in de H. Bernarduskerk in Hoograven, Utrecht. En die had zelf allemaal van die schattige kerstspulletjes verzameld en ook aan mensen gevraagd van: ‘Goh, heb jij nog leuke spullen die je eigenlijk niet meer wil, maar die ik wel kan verkopen op mijn kerstmarkt?’ Ze had daar ook een heel eigen kraampje van gemaakt. Een van die mensen waarmee zij de markt had georganiseerd was ook nog eens verkleed als kerstman, heel grappig. Daarnaast waren er ook mensen die de muziek maakten, en goed joh! Overal in die kerk hingen ook van die mooie lichtjes, voelde echt zó gezellig aan.

Maar even back to the point, ik had dus ook van haar zo’n foto gemaakt. Was een hele leuke foto geworden, zo achter haar kraampje, met haar kerstmuts op. En toen had ik ook nog eens die kerstman een beetje gedirigeerd van ‘ga nou eens naast haar staan!’ Nou, dat was al helemaal lachen, heel vrolijk ook. Die had ik uiteindelijk ’s avonds naar haar gemaild, en die werd daar ook weer, net als die andere vriendin, helemaal blij van.

Het ontvangen van die foto’s maakt mensen zo blij en dat vind ik echt heel mooi. Ik vind dat ook een echte kerstgedachte. Mensen voelen zich door deze actie heel gezien. Ik bedoel, jij neemt dan het initiatief en de tijd om ze echt in beeld te brengen. Vervolgens breng je het als een soort cadeautje, via Whatsapp bijvoorbeeld, dan krijg je vaak meteen een reactie nog terug ook. En ja, als mijn lieve vriendinnen blij zijn, dan ben ik ook blij.’