Kerst draait voor de meeste mensen om kalkoen eten, schoonfamilie onder ogen komen en de tekst van Last Christmas mee brullen. Maar het kan ook anders. Dat bewijst het verhaal van… Mevrouw Lagerwey, die kerst viert met andere alleenstaande ouderen tijdens een kerstlunch.

Naam: Willy Lagerwey
Leeftijd: 89 jaar
Beroep: Gepensioneerd

Stichting Met Je Hart zet zich in voor eenzame en kwetsbare ouderen in Utrecht. Zij zorgen ervoor dat deze onzichtbare groep ouderen weer gezien worden en deel kunnen nemen aan de samenleving. ‘De ouderen die met kerst alleen thuis zijn, willen wij graag op Tweede Kerstdag uitnodigen voor onze kerstlunch in café Buurten,’ aldus vrijwilliger Lous Sweens. Mevrouw Lagerwey woonachtig in Galgenwaard is een van de twintig ouderen die dit jaar hier haar kerst viert en erg uitkijkt naar deze kerstlunch. Onder het genot van een kopje koffie kletsen we samen.

Hoe komt het dat u zich soms eenzaam of alleen voelt?
‘Ten eerste wil ik het niet eenzaam noemen. Dat vind ik zo’n triest woord. Ik noem het zelf liever alleenstaand. Mijn man en ik zouden 11 jaar geleden een nieuw appartement kopen. We wilden kleiner gaan wonen met het oog op de toekomst. Helaas is hij nog voordat we konden gaan verhuizen, plots overleden. Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin en ik ben gelukkig, maar natuurlijk mis ik hem om me heen. Ik heb twee zoons maar die wonen allebei ver weg, dus daar kan ik ook niet altijd op terugvallen. Bovendien woon ik op de 18e verdieping van dit appartementencomplex en heb ik niet veel contact met andere buurtbewoners. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je je soms alleen voelt. Gelukkig heb ik een hele lieve werkster die drie keer in de week langskomt. Ik ben ontzettend blij met haar’.

Kijkt u uit naar de Kerstdagen?
Ik kijk er niet specifiek naar uit, maar ik kijk er ook niet tegenop. Ik weet dat voor degene die niet meer de warmte hebben van een dierbare, het gemis groter kan zijn met kerst. Juist nu, in de donkere dagen voor kerst waarin eenzaamheid nog net iets indringender voelt dan op een lentedag. Maar ik ben niet zielig hoor, absoluut niet. Ik ga dit jaar kerst vieren bij de kerstlunch en daar ben ik erg blij mee. Ik kijk er erg naar uit om iedereen te zien, want kerst hoor je tenslotte samen te vieren.’

Hoe bent u in aanmerking gekomen met de organisatie ‘Met Je Hart’?
Via een dame uit de wijk waar ik en mijn man vroeger woonden. Een schat van een vrouw. Ze vroeg of ik een keertje mee wilde gaan. Toen mijn man er nog was, heb ik dit nooit gedaan. Maar later, na zijn dood, ben ik meegegaan. Het was werkelijkwaar fantastisch. Ik heb zo genoten die avond. Sinds die tijd ben ik ‘bevriend geraakt’ met de stichting.’

Juist nu, in de donkere dagen voor kerst waarin eenzaamheid nog net iets indringender voelt dan op een lentedag

 

In hoeverre draagt deze stichting bij aan het verzachten van het alleen zijn?
‘De stichting zorgt ervoor dat er structureel activiteiten en ontmoetingen plaatsvinden. Dat is dan ook de kracht van Met Je Hart; niet eenmalig, maar structureel en terugkerend. Hierdoor kunnen wij ons steeds ergens op verheugen en hebben we iets om naar uit te kijken! Door de jaren heen zie je veel vaste gezichten en leer je de ouderen en vrijwilligers goed kennen. Met sommige dames heb ik ook buiten de activiteiten om contact. Dat doet mij veel goed.’

Buiten de kerstlunch om, aan welke andere activiteiten heeft u nog meer deelgenomen?
‘Ik heb bijvoorbeeld al eerder meegedaan aan een bingo-en rummikub avond. Maar meestal gaan we samen dineren of lunchen. De restaurantcampagne door ‘eet met je hart’ was een groot succes. We hebben met vijftien ouderen heerlijk gegeten. Ook is er de mogelijkheid om naar concerten te gaan in Tivoli. Dat zou ik ontzettend leuk gevonden hebben, alleen helaas kan ik daar niet aan deelnemen door mijn rollator. Tivoli heeft veel trappen waardoor dat erg onhandig is voor mij.’

Tot slot, als u één bijzonder persoon mag noemen die u heeft leren kennen tijdens een van de activiteiten, wie zou dat zijn?
‘Dat is de dame waar ik het eerder over had, mevrouw Ter Berg. De dame die vroeger bij mij in de wijk woonde en die mij in contact heeft gebracht met ‘Met Je Hart’. Ik heb door de activiteiten goed contact met haar gekregen. Ze is nu op bezoek bij haar zoon in Brazilië. Ze is 66 jaar en nog ontzettend vitaal. Ze fietst en zwemt dagelijks en doet voor mij regelmatig een boodschap. Ze heeft vorige week nog vanuit Brazilië gebeld om te vragen hoe het met mij is. Dat vind ik zo bijzonder. Ik ben haar erg dankbaar.’