De eerste binnenstedelijke zelfbouwwijk van Nederland wordt niet gebouwd in Almere, de thuisstad van de zelfbouw in Nederland, maar in Utrecht. Eind Juli hoopt CPO, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, de wijk te hebben geplaatst op de hoek van de Verenigingstraat en Schemerhornstraat.

“Het is een beetje te vergelijken met een bevalling,” zegt Michiel Borst, toekomstige bewoner van de nieuwe wijk “het was een vierjarig proces met ups en downs: relaties die verbroken werden, mensen die zich toch last-minute moesten terugtrekken… maar nu zijn we er bijna.”

De wijk vond zijn oorsprong in oktober 2013, toen een groep van 11 man gevormd uit jonge gezinnen, starters en alleenstaanden te horen kreeg aan de slag te mogen gaan op de L-vormige kavel.

Borst en zijn gezin zijn niet de enige die interesse hebben. In de kavel tegenover de nieuwe wijk worden nog eens 23 nieuwe woningen voor jonge gezinnen gebouwd. “Dit was voor ons als jong gezin de uitgelezen kans in de stad te blijven,” voegt Borst toe. “We wonen inmiddels al 14 jaar in Utrecht, we zijn ‘stadse’ mensen. Als jong gezin moet je vaak een keuze maken: of je blijft in de stad in een kleiner pand wonen, of je vertrekt naar een omliggend dorp waar er een grotere keuze is als het aankomt op woningen.”