In totaal komen er in Utrecht 55 nieuwe elektrische bussen, die meer zitplaatsen bieden voor de reizigers. Utrecht krijgt vanaf eind dit jaar 35 elektrische stadsbussen, die 125 bussen gaan vervangen. Er komen 3 verschillende lijnen. De bussen worden op de eindpunten opgeladen met snelladers. Het zijn drie drukke stadslijnen die worden omgeschakeld naar elektrisch rijden. De bussen worden op de stalling in Nieuwegein en Zeist opgeladen en rijden verspreid over de dag op meerdere lijnen, met nadruk op de ochtend- en avondspits.

Om de investering in duurzaam openbaar vervoer mogelijk te maken, stelt de provincie Utrecht een eenmalige bijdrage beschikbaar van 5 miljoen euro in de meerkosten. De provincie investeert jaarlijks 1,3 miljoen euro om meer capaciteit te realiseren door langere bussen in te zetten.

Lea Oversteegen die in het centrum van Utrecht woont en regelmatig gebruikster is van het OV vindt het verrassend dat de gemeente dit wel kan betalen. ”Heel vaak is er voor duurzaamheid geen geld en nu opeens wel. Dat er meer zitplekken komen is wel fijn, maar het zou misschien handiger zijn als de bussen juist langs drukkere punten zouden gaan rijden.” De lijn van station Lunetten naar Oorsprongpark ervaart Lea Oversteegen als vrij druk. ”Daar zou het wel handig zijn.”

”Met de komst van zoveel nieuwe elektrische bussen, zetten we een flinke stap naar het doel van volledig schoon openbaar vervoer in 2028″, aldus Dennis Straat. Tegelijkertijd is er, gezien de aanhoudende groei van het openbaar vervoer, dringend behoefte aan extra capaciteit. “Daarom gaan er meer lange bussen rijden op lijnen waar vooral in de spits veel vraag naar is”, vertelt gedeputeerde Dennis Straat.