UTRECHT - Utrecht heeft het heel druk met de vraag naar rijexamens. Dit meldt Irene Heldens, communicatieadviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als verklaring geeft het CBR hiervoor, de alsmaar aantrekkende economie in Nederland.

Volgens het CBR is in Utrecht een grote vraag naar rijexamens dit jaar. “Het marktaandeel van Utrecht is maar liefst 4,51 procent, dat is veel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Goes”, zegt communicatieadviseur Irene Heldens van het CBR.

Charlotte Kroon, wonend in Utrecht Centrum, rijdt bij rijschool Vlam in Utrecht. Ook zij ondervindt problemen met de drukte die heerst bij het CBR.  In september 2016 begon zij met haar rijlessen en plande haar eerste rijexamen in februari in. “Ik had 21 april mijn rijexamen, helaas niet gehaald”, zegt Charlotte. “Mijn instructeur heeft de dag na mijn rijexamen weer een nieuwe dag gereserveerd en nu kan ik pas 16 juni weer!” Kroon vindt het super vervelend. “Het kost mij nog meer geld, omdat ik moet blijven rijden. Ik wil gewoon graag mijn rijbewijs en nu duurt het nog langer.”

Niet alleen voor de auto, motor en bromfiets is er een grotere vraag naar een rijexamen, maar ook voor voertuigen van beroepschauffeurs. Zo schrijft het CBR op haar website dat in het eerste kwartaal van 2017 examens en toetsen van de auto, motor en bromfiets is toegenomen van 11.000 naar 159.735 aanvragen.