De rechtbank Midden-Nederland, waar de rechtbank in Utrecht ook onder valt, heeft vacatures voor rechters open staan. De rechtbanken zijn bang voor een groot tekort aan rechters de komende twee jaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van Trouw. Maarten van der Sluis, persvoorlichter bij Rechtbank Midden-Nederland, vertelt dat de werkdruk bij rechters nu hoog ligt. Een tekort aan rechters kan gevolgen hebben voor uitspraken in het recht. Een rechter moet genoeg tijd hebben om een zaak goed te onderzoeken, maar wanneer een rechter te veel zaken moet bekijken kan dit gevolgen hebben voor de zorgvuldigheid in het recht meent Van der Sluis.

De komende jaren zullen er dus weer meer rechters bij moeten komen. Om het tekort tegen te gaan, heeft De Rechtspraak geld vrijgemaakt en zal er alles aan gedaan worden om genoeg kandidaten te werven en ze op te leiden.

Deze werving gaat helaas niet altijd zo makkelijk, volgens Trouw. Er zijn te weinig goede kandidaten die zich aanmelden om rechter te worden. Daarnaast halen ook niet alle kandidaten de intelligentietest of komen ze niet door het voorgesprek.