We leven in een wereld waarin bijna 40 procent van het voedsel wordt weggegooid. Stichting Taste Before You Waste stelt voedselverspilling aan de kaak. Dit doen ze door het geven van workshops op evenementen en door voedselafval naar vluchtelingencentra te brengen. Ook wordt elke zaterdag een diner gekookt door vrijwilligers. "Alles wat we serveren is eten dat anders zou worden weggegooid. Hopelijk zet dat bij mensen ook een knop om," stelt Berend, al jaren vrijwilliger bij de stichting.

Het is zaterdagmiddag, rond half drie. Met behulp van een grote sleutelbos opent Berend de deuren van het ACU: een cultureel centrum aan het einde van de Voorstraat. Hij sjouwt tassen vol groenten en fruit naar boven, de keuken in. Hier bereidt hij samen met andere vrijwilligers de wekelijkse diners, voor soms wel tachtig mensen. Deze etentjes zijn compleet veganistisch. “Wij maken veganistisch eten, omdat we willen dat iedereen aan tafel aan kan schuiven. Daarnaast willen we aan iedereen laten zien dat je ook lekker kunt koken, zonder dat er ook dierlijke producten aan te pas hoeven te komen.”  Het voedsel wordt door de vrijwilligers opgehaald bij lokale groenteboeren en fruitwinkels die willen meewerken. Dit wordt anders echt weggegooid, dus ze hoeven er ook niets voor te betalen. “Alles wat we overhouden geven we aan de mensen die morgen koken door. We nemen ook dingen mee naar huis. Dus we gooien zeker niets weg!”

Veel vrijwilligers eten zelf ook plantaardig, maar niet iedereen. “Zelf ben ik freegan: ik eet alles op wat anders wordt weggegooid, maar alles wat ik zelf koop is veganistisch. Ik probeer geen enkel dierenleed te stimuleren.” Veel veganisten vinden het idee om dierlijke producten te consumeren al heel naar: Berend heeft daar minder last van. “Ik wil er gewoon niks mee te maken hebben.”

Mee-eten is helemaal gratis. Er komt dan ook een gemêleerd publiek op af: veel jongeren die zich verbonden voelen met de idealen van de stichting, maar ook vluchtelingen, daklozen en ouderen. De stichting draait op donaties. Dit geld gaat voor het grootste deel naar een goed doel. “Samen selecteren we elke maand een ander goed doel. Deze maand hebben we gekozen voor We Are Here: dit is een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen die woonruimte zoekt in Amsterdam.”

Taste Before You Waste maakt gebruik van een horizontale manier van organiseren. Iedereen is gelijkwaardig, de stichting heeft dan ook managers. “We willen geen hiërarchie, omdat dit vaak zorgt voor ongelijkwaardige relaties. Hieruit ontstaan nare situaties, waarin mensen misbruik maken van macht. Dit willen wij voorkomen. Mensen denken vaak dat dit een heel nieuw en hip gedachtegoed is, maar het is iets dat altijd al heeft bestaan. De meeste vriendengroepen zijn ook non-hiërarchisch georganiseerd.”

De vrijwilligers zijn de hele week druk bezig met het tegengaan van voedselverspilling. Op maandag en woensdag brengen ze eten naar het vluchtelingencentrum en op zaterdag wordt het diner georganiseerd. “Soms koken we bij demonstraties of op duurzame evenementen die in ons politieke spectrum liggen. De onderwerpen lopen uiteen: van veganisme tot feminisme en anti-racisme. Ook geven we workshops en informatie over wat wij doen en waar we voor staan.” Berend heeft nog wel een aantal trucs die iedereen kan toepassen om voedselverspilling tegen te gaan. “Als je in de winkel staat en een appel ziet met een plekje erop, koop dan juist die appel! Als jij die niet koopt, wordt hij gewoon weggegooid. En dat is zo zonde, aangezien hij voor de rest nog helemaal goed is. Daarnaast is het belangrijk om je groente los te kopen bij de groenteboer. Zo koop je niet te veel en hoef je ook niks weg te gooien omdat het over de datum is.”