Dat veganisme in opkomst is, is je vast niet ontgaan. Het geitenwolkensokkenimago is er wel een beetje vanaf en hippe bedrijven als Magnum en Domino’s bieden sinds kort ook plantaardige opties aan. Veganisten spreken van een plantaardige revolutie. Afgelopen woensdag kwamen verschillende voorstanders en onderzoekers naar Tivoli Vredenburg, om deze trend te bespreken.

Het event vindt plaats in Cloud Nine: de zaal helemaal bovenin Tivoli. Beneden is het druk. Tientallen mensen dringen langs elkaar om zo snel mogelijk hun kaartje te scannen. Eenmaal in de concertzaal gaat iedereen snel zitten. Gedimd rood licht en verschillende banken zorgen voor een huiselijke sfeer. Lotte, onze goedlachse presentatrice van vanavond, heet iedereen van harte welkom.

De avond begint met een ouderwetse Kahoot-quiz. De winnaar zal ervandoor gaan met een dinercheck van Waku Waku, het veganistische restaurant tegenover Tivoli. Dit nieuwtje zorgt voor de nodige reuring in de zaal. Een wat oudere vrouw krijgt bij het inloggen hulp van een behulpzame ober. De quiz leert de aanwezigen het nodige over beroemde veganisten, en het feit dat een kaasburger voor meer CO2 uitstoot zorgt dan een rundvleeskroket. De dinerbon wordt meegenomen door speler ‘Vega bambi’. Ze uit haar dank door de microfoon aan de rest van de zaal. “Dit had ik echt nooit verwacht!” Nummer twee was Hans, een omnivoor die ‘alles eet, omdat ik het gewend ben en in de vleesindustrie werk’. Maar: hij vindt het wel heel interessant hier te zijn. En had nooit gedacht dat hij zomaar tweede zou worden in een veganistische quiz.

Om elkaar wat beter te leren kennen, krijgt iedereen twee minuten tijd om met zijn buur te praten. “Vertel elkaar over je moeilijke momenten, en wissel tips uit” luidt het advies van presentatrice Lotte. “Om 3 uur ’s nachts word ik altijd enorm op de proef gesteld,” fluistert een jonge veganist haar buurvrouw toe. “Die vette frikandellen lonken naar me.” “Ja, vertel mij wat. Maar wist je dat ze bij de Febo tegenwoordig groenteburgers hebben? Echt zo chill.”

Na dit intermezzo is het tijd voor wat meer inhoudelijke diepgang. Esther Ouwehand wordt op het podium geroepen. Zij is Kamerlid voor Partij voor de Dieren en al jaren veganist. “Op mijn 16e zag ik beelden van diertransporten. Dat was het moment dat ik begreep: dit is wat er achter vlees zit.” Het is niet haar droombaan om Kamerlid te zijn. “Maar het is zo belangrijk om in het hart van de besluitvorming de belangen van dieren te behartigen: dat is mijn levensdoel. Dat heb ik de dieren beloofd.” Ouwehand moet ook bevestigen dat het nog niet heel ‘cool’ is om geen vlees te eten vanwege de dieren. Als je voor de dieren vegetarisch eet, ben je volgens de sociale normen nog een beetje een watje. “Dat moet er echt uit.”

“De plantaardige revolutie is dichtbij. Veel mensen staan open voor plantaardig eten. Ook gaan de grote jongens investeren in plantaardige producten, omdat ze zien dat daar de groeimarkt zit. Steeds meer grote bedrijven maken de overstap. Dat is het teken dat het uit het hoekje is van de idealisten.” Een dame uit het publiek reageert hier fel op. “Het is prima dat het gebeurt, maar het zou pas echt kloppen als het gebeurt vanuit een moreel besef. En dat is nog lang niet aan de orde”.

Dan worden drie gasten op het podium geroepen om de praktische kant van veganisme te bespreken. Floris Beukers (eigenaar restaurant Waku Waku), Odette Bruls (docent voeding en diëtetiek en Pablo Moleman (oprichter van Proveg, een veganistische bewustzijnsorganisatie) nemen plaats op het podium. Moleman vindt dat de revolutie niet snel genoeg kan komen: elk jaar eerder slecht zo’n 100 miljard dierenlevens. Maar het gaat de goede kant op, zo is de appeltaart van de Hema net 100 procent vegan. “Die appeltaart is het symbool van deze revolutie!”

Alle drie zijn ze het erover eens dat eten niet het moeilijkste aspect is: lastig is hoe je omgaat met je omgeving. “En of je vrienden je nog wel aardig vinden” glimlacht Beukers. “Mijn keuze voor veganisme leidde tot verhitte discussies. Maar nu eten mijn vrienden toch mooi ook plantaardig.” De zaal joelt. Moleman heeft nog een belangrijke tip voor de zaal. “Wees niet te streng voor jezelf. Het is niet alles of niets; probeer zo vegan te zijn als maar kan. En zoek steun van anderen die met hetzelfde bezig zijn”.