Utrecht is sinds 13 december een 'Safe Streets'-gemeente. In november bracht VVD-gemeenteraadslid Queeny Rajkowski het initiatief 'Safe Streets' van UN Women naar voren. Deze boodschap werd gehoord door de andere Utrechtse partijen in de gemeente. Wat ertoe leiden dat Locoburgemeester Victor Everhardt de intentieverklaring van de Verenigde Naties ondertekende. Hiermee volgde Utrecht Emmen en Castricum en werd de derde 'Safe Streets' -gemeenten in Nederland.

Nu Utrecht een ‘Safe Streets’-gemeente is gaat de gemeente samenwerken met de VN, de politie en organisaties zoals ‘Pretty Woman’, die seksuele voorlichting geeft, om de openbare veiligheid te verbeteren voor vrouwen en meiden in de stad. Daarnaast gaat de gemeente ook kijken welke maatregelen ze kunnen nemen in de openbare ruimte om veiligheid te vergroten en hoe ze de meldingsbereidheid kunnen verhogen.

In Nederland heeft 45% van de Nederlandse vrouwen te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld en in Europa is 1 op de 20 vrouwen verkracht. Dat seksuele intimidatie en geweld vandaag te dag nog zoveel mensen overkomt zie je ook in de ‘#MeToo’ beweging. Waarbij vrouwen hun verhaal van seksueel misbruik deelde op sociaal media met de hashtag. De beweging zorgde ervoor dat vele belangrijke mannen ontmaskerd werden en dat vele vrouwen eindelijk gehoord en geloofd werden.

Degene die de actie in Utrecht aan het licht bracht is VVD-raadslid Queeny Rajkowski. Zij heeft zich de afgelopen jaren al meerdere keren in gezet voor de veiligheid van vrouwen in Utrecht door seksuele intimidatie in zwembaden te bestrijden, het verbeteren van de sociale veiligheid in Lombok en het aanpakken van loverboys in de stad.

‘Niets is zo belangrijk dan veilig je boodschappen kunnen doen, naar school kunnen gaan of je winkel kunnen runnen. Zonder veiligheid is het niet mogelijk om echt van het leven in Utrecht te genieten. Daarom is het voor de Utrechtse VVD belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de stad.’ Zo klonken haar woorden in november over de actie ‘Safe Streets’ en al snel werd de actie een realiteit in Utrecht door de steun van de ander Utrechtse partijen.

‘Safe Streets’ is een campagne van UN Women. Dit is een organisatie van de Verenigde naties om gelijkheid tussen mannen en vrouwen overal ter wereld te realiseren. ‘Safe Streets’ richt zich op het tegengaan van seksuele intimidatie en misbruik in openbare ruimtes. Bernadette Vieverich projectleidster van UN Women Nationaal Comité Nederland vertelt ‘Vrouwen zouden zich altijd en overal veilig moeten kunnen voelen op straat. Helaas is dat niet het geval. Seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting op straat is een probleem van enorme proporties.’

Verder focust Safe-streets zich er ook op dat de schuld niet meer bij het slachtoffer wordt neergelegd. ‘Bijna iedereen heeft weleens een lijst met tips voor veiligheid op straat voorbij zien komen. Daarin wordt vrouwen bijvoorbeeld aangeraden zich niet te sexy te kleden, ‘s nachts niet alleen over straat te gaan, een cursus zelfverdediging te volgen, etc. Dit legt de verantwoordelijkheid volledig op de verkeerde plek. De verantwoordelijkheid ligt volgens ons bij de dader, maar ook zeker bij de politie en gemeenten. Deze actie moet ervoor zorgen dat de gemeente deze verantwoordelijkheid accepteert en het probleem probeert op te lossen.’ Aldus Bernadette.

Volgens Queeny Rajkowski is ‘Safe Streets’ niet de oplossing van het probleem maar kan het helpen met het vinden ervan. ‘Het is goed dat Utrecht een ‘Safe Streets’-gemeente is. Ik ben er stiekem ook trots op dat het gelukt is. Of het ook een succes wordt, bepaalt de volgende Utrechtse gemeenteraad. De Utrechtse VVD zal in ieder geval haar verantwoordelijkheid nemen.’