UTRECHT – “HALLO UTRECHT!” klinkt het vanaf het podium. De mensenmassa begint te joelen. De band zet het nummer ‘Do I Ever’ in en overal schieten camera’s en telefoons vandaan. Dat je bij Kensington bent moet natuurlijk even worden gedeeld. Wanneer het refrein aanbreekt wordt er luidkeels meegezongen.

“Psst… om 17.30 vandaag spelen we op het dak van #TivoliVredenburg.” Slechts een aantal uur voor aanvang plaatsen de heren van Kensington dit op Instagram. Het aangemaakte Facebook evenement heeft al snel vijfentwintighonderd geïnteresseerde waarvan er zestienhonderd aangeven daadwerkelijk te gaan.

Kensington is de grootste rockband van Nederland. Ze hebben tot nu toe vier albums uitgebracht en hebben hiermee talloze prijzen binnen gesleept. Op 3 juni stonden ze nog op de mainstage van Pinkpop, maar vandaag staan ze op het dak van TivoliVredenburg. Dit in verband met muziekfestival Utrecht Centraal, een initiatief van Culturele zondagen en het Utrechts Muziek Overleg waarbij honderden Utrechtse muzikanten optreden door de gehele stad.

Het is twee uur voor aanvang van het verrassingsconcert en het Vredenburg loopt langzaam vol. Er verschijnen groepjes mensen die de plekken met het beste zicht op het ‘podium’ alvast reserveren. Naarmate de tijd vordert komt het plein voller en voller te staan. Voor een goede plek ben je een uur voor aanvang al te laat. Terwijl de laatste bezoekers zich nog net op tijd door de mensenmassa heen wurmen worden de hekken gesloten. Het Vredenburg staat vol, niemand wordt nog toegelaten. Achter de gesloten hekken verzamelt zich nu grote groep teleurgestelde fans, zij zijn net te laat om Kensington te kunnen zien spelen vandaag.

Tim van Anrooij (20) is te spreken over het evenement. “Supertof dat zo’n grote band als Kensington vandaag zomaar in Utrecht speelt. Ik zag de aankondiging voorbijkomen op Facebook en ik ben er meteen naar toe gegaan”, zo zegt hij. “Kensington maakt hele lekkere nummers, mijn favoriet is toch wel Riddles. Ik hoop dat ze die zo nog spelen.”

De bandleden laten weten hoe verrast ze zijn met de grote opkomst, en hoe vet ze het vinden om vandaag vanaf het dak op te kunnen treden voor het Utrechts publiek. Waarom er voor Kensington is gekozen?  Eduard Versteege, normaal programmeur bij Ekko, is projectleider bij dit evenement en vertelt: “Kensington is eigenlijk de grootste band van Utrecht, het muziekfestival gaat vooral over Utrecht en de Utrechtse muziekscène. Kensington doet het momenteel gewoon super goed en hierom passen zij perfect in het plaatje.”

Wanneer het nummer ‘Riddles’ wordt gespeeld komt de massa los. Mensen klappen mee op het ritme van de muziek en wanneer de band een stilte laat vallen wordt het nummer luidkeels verder gezongen door het publiek.

Om Kensington aan boord te krijgen kwam Versteege met het idee om de band op het dak te laten spelen. “Het was een beetje geïnspireerd op de clip van U2”, zo zegt hij. “Ook vonden we het een super vet gezicht om de band op het dak te zetten met aan hun voeten een plein vol met mensen, het dak is eigenlijk gewoon een natuurlijk podium.” De organisatie kijkt dan ook tevreden terug op het evenement. “Het is super geslaagd”, aldus Versteege.

Hoewel het openluchtconcert maar een half uur duurde is het er ééntje om te onthouden. Zo vond ook zanger Eloi Youssef. “Ik woon al mijn hele leven in Utrecht. Ik heb vele mooie momenten meegemaakt, maar dit is vanaf nu echt mijn nummer één”, zo roept hij.