UTRECHT – De 20e editie van het Holland Animation Film Festival (HAFF) heeft van 22 tot en met 26 maart op verschillende locaties in Utrecht plaatsgevonden. Films uit binnen- en buitenland werden vertoond, maar ook studenten kregen de kans hun animatie te laten zien. Uit meer dan vierhonderd inzendingen, werd de animatie ‘Home Sweet Home’ van HKU studente Evelyne du Bois (19) geselecteerd.

Evelynes eerste reactie was dat ze het bijna niet kon geloven. “Ik had het helemaal niet verwacht. Ik was er echt heel blij mee!” Ze wist altijd al dat ze iets met tekenen en verhalen wilde gaan doen, maar kwam er pas in de derde klas achter dat de studie ‘Animation’ bestond. “Toen ben ik er als het ware naartoe gaan werken.” Dit betekent niet dat zij toen pas begon met tekenen. “Ik doe dit al mijn hele leven en heb er altijd al van gehouden. Maar toen ik wist dat ik dit wilde gaan studeren, ben ik ook digitaal gaan tekenen en ging ik mij er iets serieuzer mee bezighouden.”

Home Sweet Home met muziek van Johan Strauss II gaat over een vrolijke, lieve dame die allemaal lekkernijen bakt, maar de zoete animatie heeft een twist. “De dame bakt heel veel en chaotisch en je ziet niet echt goed wat ze precies aan het maken is”, vertelt Evelyne. “Uiteindelijk kom je erachter dat ze helemaal niet zo lief is, want ze maakt het huisje voor Hans en Grietje. Ze is dus eigenlijk de heks.” Evelyne heeft haar video tijdens het festival op het witte doek mogen bewonderen. “Ik ben naar het blok met filmpjes geweest waar mijn eigen filmpje ook tussen zat. Het was heel erg leuk om te zien dat mijn video daar op het grote scherm kwam. Dat is toch wel heel speciaal!”

Tien weken lang is ze ermee bezig geweest. Wat de inspiratie voor haar video betreft, heeft Evelynes moeder indirect invloed gehad. “Mijn moeder houdt van bakken en ik maakte altijd al tekeningen van vrolijke meisjes die aan het bakken waren en mooie taarten vasthielden.” Dat viel ook Evelynes zus Vivianne, afgestudeerd animator, heel erg op. “Die zei dat ik daar iets mee moest doen bij mijn eindfilm. Ik ben gaan schetsen en heb samen met haar muziek uitgezocht. Uiteindelijk kom je dan muziek tegen die het best past en waar je het verhaal mooi bij kan vertellen. Met Digipaint, een soort Photoshop voor animatie, maak je uiteindelijk de hele animatie.”

Op haar Tumblr pagina, een soort online portfolio, probeert Evelyne haar afgeronde werk zo veel mogelijk te plaatsen. “In dit ‘tijdperk met internet’ is dat wel goed om te doen, zodat mensen mijn werk kunnen zien. Als ze het mooi vinden, willen ze je misschien wel voor iets aannemen.” Een duidelijke toekomstdroom heeft Evelyne nog niet, maar ze wil in ieder geval zorgen dat ze in dit vak blijft. “Ik wil gewoon animaties en illustraties blijven maken en vooral de verhaaltjes erbij vertellen vind ik leuk. Bij een grote studio worden aangenomen, gewoon bij iets kleins beginnen of als freelancer aan de slag gaan, het blijft toch nog een beetje de vraag wat ik uiteindelijk ga doen.”