Jaarlijks gooien wij volgens de organisatie in Nederland zo’n 42 kilo goed voedsel per persoon in de vuilnisbak. Dit kan anders, volgens productieleider Merijn Koops. De internationale beweging Slow Food Youth Network vond dat er een dag moest komen waarbij er in veel plekken in Nederland soep van de geredde groenten wordt uitgedeeld. Daarom werd het Disco Soup Festival afgelopen weekend in de Vechtclub XL in Utrecht gehouden.

De vlaggetjes met daarop ‘Disco Soup’ wijzen je door naar de ingang van het evenement. Bij aankomst hangt er een gemoedelijke sfeer, mensen lopen langzaamaan naar binnen maar worden eerst voorzien van een stempel op hun hand. Vervolgens vallen de bezoekers direct met hun neus in de soep. Aan de zijkant staan namelijk drie grote soeppannen waar de damp vanaf komt, met daarvoor medewerkers die de soep inschenken. ”Pak maar wat croutons, die zijn lekker voor in je soep” roept een medewerker. Naast de soeppannen staan twee smalle bakken met daarin de groentes die zij gebruiken voor in de soep. Voor de soeppannen staat een bakje met daarin de croutons.

Al het eten dat op het festival wordt verkocht en de soep die wordt ingeschonken is bedoeld om aandacht te vragen voor de voedselverspilling. Eén derde van het voedsel wordt weggegooid. Volgens productieleider Merijn Koops ligt dit vooral aan de consumenten thuis, die best wat creatiever zouden kunnen denken tijdens het koken van eten. Maar ook ligt het voor een groot deel aan de producenten. ”Het is zonde dat een kromme, kleine komkommer vaak niet verkocht kan worden, aan de smaak proef je toch geen verschil” vertelt Koops. De groente die Slow Food Youth Network gebruikt, is afkomstig van een boer uit Flevoland die vierhonderdduizend kilo groenten over heeft. Deze grote hoeveelheid komt door de droogte van vorig jaar waardoor groenten te klein zijn uitgevallen voor verkoop.

Door het gebouw heen hangen flyers verspreid met daarop op welke tijdstippen er workshops en lezingen worden gehouden. Gedurende de dag zijn er twee soorten workshops. Volgens Koops is het heel simpel om iets te doen aan het klimaat en dit willen zij onder de aandacht brengen door middel van workshops. Bij de eerste workshop gaat restaurant Instock dieper in op de conserveertechnieken. Zij leren de mensen om voedsel in te maken in zoet en zoetzuur, maar laten ook alle mogelijkheden zien van invriezen. Ook nemen zij de bezoekers mee in het verhaal van de verschillende conserveringstechnieken. Uit de mond van de werknemers van Instock luidt gedurende de workshop: ‘Wasted food never tasted so good’. Bij de andere workshop maak je je eigen soepkom, met in de binnenkant de tekst: ‘World disco soup day’ die mensen er zelf in kunnen graveren.

Een bezoekster die net uit de workshop loopt is Emma Lukkenaer. Zij heeft de workshop conserveren gehad en vond het erg interessant. ”Je leert hele andere dingen, waar je zelf eigenlijk niet aan denkt. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik bepaalde levensmiddelen langer in een goede conditie kan bewaren.”

Aan de achterkant van het gebouw is een kleine markt, met aan de zijkant vijf verschillende lokale initiatieven die zich ook allemaal bezig houden met de voedselverspilling. Zij verkopen producten die niet goed genoeg zijn om in een winkel te verkopen, maar daarom juist perfect zijn voor dit evenement. De medewerker van de sappen vertelt dat het vorig jaar zomer erg heet was en daardoor een groot deel van het fruit niet verkocht kon worden. Vervolgens zijn er sappen van gemaakt, die zij kunnen verkopen. Om de bezoekers over te halen een flesje sap te kopen, staan er voor de sapflessen proefglaasjes. De bezoekers die langslopen krijgen allemaal een glaasje en tegelijkertijd wordt er verteld wat voor fruit er in zit. Naast het sappenkraampje, staat een groentetafel. Hierbij kun je je eigen groentetas samenstellen, van alle groenten die niet in winkels verkocht konden worden.

Dit evenement vindt milieuvriendelijkheid belangrijk en volgens bezoekster Lukkenaer is dit ook nodig. ”Milieuproblemen en voedselverspilling zijn een moeilijk iets wat moet worden opgelost. Je brengt het met dit soort evenementen gemakkelijk onder de mensen. Ook is het goed dat er niet gekozen is voor plastic soepbakjes.”