Column - Het eerste wat ik lees als ik naar de website ga van de NOS is de kop ‘Van der Staaij blijft staan voor ‘Bijbelse noties’ in anti-LHBTI-pamflet’ of de hoofdpagina van de Telegraaf: ‘Aangifte tegen Van der Staaij na anti-homo verklaring. Direct ben ik gaan lezen, waar gaat dit allemaal over? Heel Nederland is in de ban, nadat een politicus een ondertekening heeft gezet onder een verklaring die overgewaaid is uit Amerika.

Om meer duidelijkheid te krijgen waar de media allemaal over schrijft, ben ik gelijk naar de zogenoemde ‘Nashville-verklaring’ gegaan. Ik heb het vergeleken met de artikelen die er over worden geschreven. Gelijk wordt er geschreven dat christenen ‘anti-homo’s’ zijn en allemaal ‘homohaat’ hebben. Maar lieve mensen, hebben jullie allemaal wel deze verklaring gelezen? Nederlanders hebben er allemaal een handje van weg om gelijk te oordelen over iets waar ze geen kaas van hebben gegeten. Het feit dat iemand voor zijn geloof uitkomt en al jaren een standpunt heeft over het huwelijk tussen een man en een vrouw, kan deze onderbouwen met argumenten. Dit is wat er omschreven staat in de ‘Nashville-verklaring’.

Democratisch land

Wij pretenderen als land dat we democratisch zijn en dat iedereen mag zijn wie hij is en recht heeft op vrijheid van meningsuiting. Men vergeet daarbij vaak de vrijheid van godsdienst. Als ik ga kijken in de Nederlandse Grondwet staat er in Artikel 6 het volgende: Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Met als onderbouwing van het grondrecht: Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

Maar waar is deze vrijheid? Mensen trekken allemaal hun scheur open op sociale media en verwensen elkaar verschrikkelijke dingen. Het is diep triest dat in Nederland, waarin wij pretenderen dat we democratisch zijn en iedereen zijn mening mag hebben, maar het blijkt dat er uiteindelijk één mening mag gelden. Waar is het respect gebleven in de huidige maatschappij? Waarom kan niemand elkander respecteren en in zijn waarde laten? Nederland mist liefde en saamhorigheid naar elkaar toe; kent men nog het woord naastenliefde wel?

Haatdragende video’s

Maar wat ik vooral niet begrijp zijn de aangiftes die zijn gedaan. Waarom? Wat heeft Kees voor haatdragends gezegd? Hij heeft toch niemand persoonlijk gediscrimineerd of nog erger de dood toegewenst? Waarom doet men dit wel naar hem? Paar dagen na de verhitte discussie komen LuckyTV en Arjen Lubach met een verschrikkelijke videoboodschap wat zogenaamd grappig is en iemand op een schandalige en walgelijke manier te schande zet. Heeft Kees dit ook zo gedaan? Ik vraag mij af of men wel de boodschap begrijpt die Kees probeert uit te leggen.

Tegenwoordig wordt snel aan alles het kaartje ‘discriminatie’ opgehangen. Heel veel Nederlanders uiten zich op sociale media op een heftige manier. Durven zij dit wel in het dagelijks leven ook onder de mensen te zeggen? Ondanks deze discussie die sinds paar dagen aan de gang is mag een gelovige geen mening meer hebben, want dan ben je ouderwets en deugt je niet. Ik vind het pijnlijk om de reacties te lezen op het internet. Mensen hebben geen gevoel en respect meer tegenover elkaar. Zelf heb ik ook een reactie achtergelaten onder een Facebookbericht waarbij ik reageerde op heftige reacties die mensen plaatsten op Facebook. Ik reageerde dat ik het knap vind dat een man als Kees in deze huidige maatschappij zich staande weet te houden, rustig blijft en voor zijn standpunt durft uit te komen. Maar mijn reactie werd niet in dank afgenomen en iemand verwenste mij de dood toe en dat ik nooit meer zou opstaan. Ik heb er gewoon geen woorden voor, mensen die ongenuanceerd iets zeggen op sociale media. Ik vraag mij echt af, waar is het respect en het fatsoen gebleven? Mensen verwensen elkaar gemakkelijk dingen toe en de wereld verandert daardoor in een korte tijd op een vijandige manier. ­

Imam anti homo

Het OM gaat nu de Nashville-verklaring beoordelen op strafbaarheid. Is er een kans dat de aangiftes op Kees van der Staaij gegrond is en vervolgd kan worden ? Als ik terugga naar aantal jaren geleden waarin de Rotterdamse imam El Moumni die met opzet haat zaaide jegens homoseksuelen en hen ook discrimineerde. Hij typeerde tijdens het televisieprogramma NOVA dat homoseksualiteit als iets schadelijks is voor de Nederlandse samenleving. De rechter heeft toen uitgesproken dat deze imam het mocht zeggen, omdat hij zijn uitspraken gebaseerd had op teksten uit de Koran en van de profeet Mohammed.

Dat wil dus zeggen dat iemand altijd uitspraken mag doen uit ‘fundamentele geschriften’ daar het iemand zijn godsdienst en overtuiging is. Dat betekent dus dat ook een Kees van der Staaij een uitspraak mag doen, wat gebaseerd is op de Bijbel. Iedere Nederlander heeft recht op vrijheid van meningsuiting en dus ook op godsdienstvrijheid.

De vrijheid van demonstratie in het openbaar pakken mensen graag aan als het gaat om het steunen van alle LHBTI’ers. Na de bekendmaking van de ‘Nashville-verklaring’ waren er veel ”homo” bijeenkomsten zoals hier onlangs in Utrecht op het Domplein. Dit als uiting van hun liefde voor alle LHBTI’ers. Daarbij wordt altijd graag gebruik gemaakt van een regenboogvlag. Maar weet men wel dat de oorsprong van de regenboog terug te lezen is in de Bijbel?