Een gemoedelijke sfeer is woensdagavond 17 oktober te vinden bij theater Stefanus. Vanavond vindt de première van de voorstelling ‘Tikkie’ plaats. Deze is voor en door jongeren gemaakt die te maken hebben met geldproblemen. Het is namelijk de dag van de armoede en iedereen in Utrecht die met dit onderwerp te kampen heeft, is de hele dag welkom in het gebouw. Op een grasveldje staat een springkussen en kinderen rennen vrolijk naar binnen en buiten. In een grote zaal zitten mensen samen aan ronde tafels te dineren onder het genot van een zangkoor.

‘Tikkie’ is onderdeel van het programma van deze dag in Stefanus en staat als een van de laatste activiteiten gepland. De voorstelling is dankzij theatergezelschap ‘Stut’ gerealiseerd. Zij maken voorstellingen met bewoners in Utrecht over hun eigen verhalen, gewone mensen die nooit eerder op het podium hebben gestaan. Stut wil met name jongeren de kans geven om middels theater, dans, muziek en andere podiumkunsten zichzelf te ontwikkelen, “Zodat ze meer zelfstandig, weerbaar en wendbaar worden”. Onder vakkundige leiding wordt een theatervoorstelling over thema’s uit het leven van de doelgroep gemaakt. Vanavond is geld het thema.

Mensen vullen hal van theater Stefanus voorafgaand voorstelling
Foto: Pleun de Ruiter

Na het diner stromen mensen kletsend de hal binnen. Bekenden en onbekenden ontmoeten elkaar. Handen worden geschud en mensen worden geknuffeld. Wethouder Linda Voortman van GroenLinks houdt kort een toespraak over deze bijzondere dag en dan mag iedereen naar de theaterzaal vertrekken. De spelers staan al op het podium, maar voor het spel begint, stapt zwangere theatermaker, tevens ook regisseur van het stuk, Linde Baaijens de vloer op. Ze verwelkomt iedereen en zegt zenuwachtig en trots te zijn. “We zijn in januari van start gegaan met dit project. Mensen vielen af en kwamen erbij en uiteindelijk bleven we over met deze zeven parels”. Nadat het gehele productieteam bedankt wordt en er benadrukt wordt hoe stoer de spelers zijn om hun persoonlijke verhalen te durven delen, start een groot applaus met veel gejuich en kan de voorstelling beginnen.

Een speler speelt ‘Tante DUO’ tijdens de voorstelling

De ‘acteurs’ hebben nooit eerder op het toneel gestaan. Zij vertellen al spelend hun verhaal en ervaringen aan het enthousiaste publiek dat lacht om de grappen en meeklapt op de maat van de muziek. Bekende nummers, zoals ‘Boogie Wonderland’, worden gedurende het multidisciplinaire stuk gedraaid. Samen met wat humor zorgt dit voor wat luchtigheid tijdens de soms verdrietige verhalen die worden verteld. Na afloop krijgen de jongeren, die tussen de zeventien en vierentwintig jaar oud zijn, een staande
ovatie. Na het uitgebreide applaus ontvangen de spelers en makers een boeket bloemen. Opnieuw neemt Linde het woord en vertelt dat het publiek nu de kans heeft om te reageren of vragen te stellen aan de spelers. Een meisje in het publiek steekt haar hand op en krijgt de beurt: “Ik vond het een heel tof stuk. Ik heb gelachen en gehuild tijdens de voorstelling, ik vond het heel mooi”. Anderen zeggen geraakt te zijn door het mooie spel en de situaties waarin ze zichzelf herkennen. Meerdere keren wordt vanuit de zaal gezegd dat ze de spelers stoer vinden, omdat ze hun kwetsbaarheid durven te laten zien en ontroerd zijn door de herkenbare situaties. Zo zegt een man, “Ik ben 86 en ik raad jullie aan nooit in het ‘systeem’ te gaan, want je verliest altijd”. De man verwijst hierin naar het bureaucratische systeem rondom het lenen van geld bij de overheid. Serieuze blikken verschijnen op de gezichten van het publiek die met woorden zijn raad beamen. De spelers worden ook te woord gestaan en zeggen dankbaar te zijn voor de complimenten. Een van de spelers zegt: “Ik ben blij dat mensen onze verhalen herkennen, in mijn omgeving wordt namelijk niet of nauwelijks over dit soort problemen gesproken. Zelf ben ik door deze voorstelling ook meer gaan praten over onderwerpen als bijvoorbeeld geld.”

Na de complimenten en reacties sluit Linde de avond af: “Iedereen bedankt voor uw komst en ik ben erg blij met de reacties. Ons doel is om dit soort situaties bespreekbaar te maken, herkenbaarheid is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom ben ik erg trots op de spelers die hun moeilijke verhalen hebben durven te delen en het onderwerp geld vanavond bespreekbaar hebben gemaakt”. De spelers gaan hierna nog op tour door Utrecht om opnieuw hun persoonlijke verhaal te vertellen en mee te werken aan dit doel.