Iedereen heeft de aanslag van afgelopen maandag op het 24 Oktoberplein meegekregen. Het incident heeft de hele stad getroffen en deze week staat voor Utrecht in het teken van herstel en nagedachtenis. Hoe gingen rond het middaguur de horecaondernemers om met de gebeurtenissen van maandag?

Lopend op Utrecht Centraal is de sfeer woensdagochtend alleen maar te omschrijven als raar. Het is er stiller dan gewoonlijk, maar toch merk je dat men weer verder wil met het leven. School en werk blijven bestaan en de reizigers op Centraal en in Hoog Catharijne lijken met een opgelaten gevoel rond te lopen. Op het moment dat je even vergeet wat er in de stad is gebeurd, loopt er een zwaarbewapende politie-eenheid van zo’n vijftien man langs. Zij laten de bewoners van Utrecht de onwerkelijke maandag nog niet vergeten.

De medewerker van een koffiezaak op Hoog Catharijne wist afgelopen maandag rond het middaguur nog niet eens dat er zoiets heftigs was gebeurd. ”Vrienden stuurden me gelijk een berichtje met de vraag of ik oké was.” Vanaf toen ging alles eigenlijk heel snel, vertelt de medewerker. Mensen kwamen naar mij toe met de vraag waar zij konden zitten, omdat ze niet naar buiten wilden. Maar ook merkte je dat de sfeer onderling direct veranderde. De eigenaren van Hoog Catharijne kwamen naar me toe om te zeggen dat ik de winkel mocht sluiten. Het was namelijk nog niet duidelijk wat er allemaal was gebeurd en de dader was nog niet opgepakt. “Persoonlijk voelde ik geen paniek, omdat ik wist dat het wel goed zou komen.” Doordat het al een stille en rustige dag was, heeft de medewerker ervoor gekozen om te gaan sluiten. ”Het had geen zin meer om nog langer open te blijven, na het tellen van de kassa had ik ook maar de helft van de normale omzet.”

De medewerker van Broodje Gerry geeft aan dat zij eerst wel open zijn gebleven omdat het nog uren kon duren voordat er meer duidelijk was. Maar uiteindelijk zijn zij om drie uur dichtgegaan. ”Er kwamen geen mensen meer en aangezien wij het als keten moeten hebben van de lunch, had het geen zin meer om langer open te blijven.”

In tegenstelling tot Illy en Broodje Gerry, heeft Urban Salad bar er juist voor gekozen om tot acht uur open te blijven. ”Er was de hele tijd zoveel onduidelijkheid, dat wij niet inzagen waarom wij eerder zouden gaan sluiten. Ook omdat we van Hoog Catharijne de keuze kregen om open te blijven, hebben wij daarvoor gekozen.”