Over een paar weken mogen we allemaal weer naar de stembus. De meeste mensen zullen wel weten dat dit voor de Provinciale Staten is, maar je kunt op die dag ook stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. Ook die zijn druk bezig met de campagne. Maar wat doet het waterschap eigenlijk?

Wat doen de waterschappen?

Zoals de naam al zegt, gaan de waterschappen over (jawel) het water. Zij maken het water schoon, onderhouden kades en natuurlijke oevers, en ze zorgen voor genoeg water in de sloten. Niet te veel en niet te weinig. Het ligt voor de hand dat we in Nederland stemmen voor de waterschappen. Ons land ligt namelijk voor een groot deel onder het zeeniveau. Er zijn in Nederland in totaal 21 verschillende waterschappen. Voor Utrecht is dat de Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Zij zijn er, volgens hun eigen website, voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten.

 

Waarom ga ik stemmen?

Hier in Nederland hebben wij een aparte belastingpot speciaal voor het waterwerk, gevuld met geld dat we met z’n allen bij elkaar brengen als waterschapsheffing. De waterschappen houden het water goed in de gaten en kunnen maatregelen nemen als het nodig is. Elk waterschap heeft een algemeen bestuur. Die bestaat voor het grootste deel uit mensen van verschillende lokale partijen. Met jouw stem bepaal je wie er in het bestuur van het waterschap komt. Het bestuur kan dan beslissen wat er met het geld gaat gebeuren. Bij de verkiezingen voor het bestuur van De Stichtse Rijnlanden doen tien partijen mee. Op de site www.hdsr.nl is meer informatie te vinden over deze partijen en hun punten.

 

Weet je dan nog niet wat je moet stemmen? Dan is er op de site www.waterschapsverkiezingen.nl een stemwijzer te vinden.