UTRECHT – Vanwege de voorspelde storm hebben NS en ProRail preventief de dienstregeling aangepast. Het stormachtige weer zorgt ervoor dat er in het gehele land minder treinen kunnen rijden. Ook reizigers van en naar Utrecht zullen rekening moeten houden met extra reistijd.

De NS adviseert het weerbericht goed in de gaten te houden en vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Het KNMI geeft aan dat morgen windkracht 9 tot 10 kan worden bereikt, met uitschieters naar windkracht 11 aan de kust. “De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden” zegt Martijn Kamans, woordvoerder van de NS. “Ook kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld bovenleidingen en/of rails doordat rondwaaiend materiaal daarin belandt.”

Tussen Utrecht en Amsterdam zullen hierdoor morgen de gehele dag minder intercity’s rijden. Ditzelfde geldt voor de intercity’s vanaf Utrecht naar Den Haag, Nijmegen en Sittard. Ook worden er minder sprinters ingezet van Utrecht naar Veenendaal, Breukelen en Woerden. Veel treinen zullen elk half uur in plaats van elk kwartier gaan rijden. Hierdoor zal er rekening gehouden moeten worden met extra drukte in de beschikbare treinen en eventuele extra reistijd.

Wanneer er minder treinen rijden, is het voor de NS en ProRail makkelijker om problemen op het spoor op te lossen. Ook houdt ProRail extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel te verhelpen.