Het is vrijdag 21 december. 3FM-actie Serious Request is al drie dagen bezig om geld op te halen voor het goede doel. Waar vroeger duizenden mensen op een plein stonden te kijken naar drie dj’s, die voor het goede doel zes dagen niet mochten eten en drinken, staat nu slechts een aantal radioliefhebbers bij TivoliVredenburg.

Radiostation 3FM haalt ook dit jaar geld op voor het goede doel met de actie ‘Serious Request’. Dit keer gaat het geld niet naar één doel, maar naar drie verschillende doelen: reanimatiecursussen, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij conflicten. Het Glazen Huis bestaat niet meer, want dit jaar is er gekozen voor een andere opzet: De Lifeline. In totaal zes 3FM-dj’s lopen in koppels ongeveer 200 kilometer vanaf de uithoeken van Nederland met als één gezamenlijk eindpunt: TivoliVredenburg in Utrecht.

Voor de ingang van TivoliVredenburg valt de grote container meteen op. Daar kunnen mensen hun donaties inleveren die ze hebben opgehaald om 3FM Serious Request te steunen. Voor de container staat niemand, maar toch zijn er al een aantal cheques ingeleverd in de bus. Naast de container staat een gebouw met daarop geschreven: ‘Kom in actie hangout’. “Steun 3FM Serious Request: Lifeline door mee te lopen op een van de loopbanden in Hermans Hangout! Kom naar de 3FM Hangout, stap op de loopband, deel jouw foto op social media en roep jouw vrienden op je te sponsoren!”, meldt 3FM op de website.

In het gebouw staan loopbanden meegelopen kan worden met de dj’s. Je kunt jezelf laten sponsoren om zodoende geld ophalen. Politieagenten zijn op de loopbanden druk bezig om een stuk mee te wandelen. Politieagent Ellen vertelt dat ze graag namens de Politie Nederland meeloopt. “Alle drie de doelen zijn belangrijk, maar voor één doel voel ik het meest. Ik vind het belangrijk dat meer mensen weten hoe ze mensen moeten reanimeren, die dat nodig hebben. Als politieagent maak je dat enorm veel mee; daarbij zie je ook hoe belangrijk het is om iemand snel te helpen, want echt elke seconde telt.”

Boven het restaurant in TivoliVredenburg staat de mobiele 3FM studio. Er zijn daar weinig mensen aanwezig, maar het personeel werkt hard om de uitzending in goede banen te leiden. Angelique Houtveen is 3FM-dj en maakt op dit moment live-radio. “Dit is 3FM Serious Request, we gaan weer schakelen naar Sander en Eva, want waar lopen jullie nu?” Op het grote scherm, waar de uitzending gevolgd kan worden, is te zien dat de fans niet in de studio zijn, maar langs de routes staan die de dj-koppels lopen. Ze steunen een van de drie goede doelen en vragen een plaat aan.

Terwijl Sander en Eva, die binnen zes dagen naar Tivoli Vredenburg moeten lopen, nog wel even doorpraten, is Angelique aan het schakelen met de echte 3FM-studio in Hilversum. Daarvandaan worden de reclames ingestart en leest iemand het nieuws voor. Er wordt even overlegd wanneer de studio’s elkaar kunnen overnemen. “Eerst gaan we nog even naar Olivier”, zegt Angelique via haar microfoon.

Olivier staat beneden in het restaurant en interviewt nog wat mensen die aan het eten zijn, daarna worden de reclames ingestart en is er weer een uur voorbij.

3FM Serious Request’ was live te volgen via de radio of op de site. Na zes dagen hebben ze ruim 1,3 miljoen euro opgehaald voor drie verschillende goede doelen.