Wethouders Lot van Hooijdonk en Victor Everhardt hebben toegegeven dat zij fouten hebben gemaakt bij de informatievoorziening over de Uithoflijn. Dat lieten ze dinsdag weten in een debat met de gemeenteraad over de problemen van de tram. De Uithoflijn is een tramverbinding die tussen Utrecht Centraal en de Uithof gaat rijden.

De wethouders reageerden op een rapport van de Rekenkamer, dat eerder deze maand uitkwam. Van Hooijdonk vertelde dat de informatie naar de raad anders had moeten zijn. Wel stelde ze dat er volgens haar dit jaar al grote stappen zijn gemaakt in een betere aansturing van het project. “Ik trek me het zeer aan dat de informatievoorziening aan de gemeenteraad niet volledig was. Ik ben me ervan bewust dat het heel hard werken wordt om het vertrouwen weer te herstellen. Inmiddels hebben wij daarin stappen gezet”, aldus wethouder Everhardt.

Andere politieke partijen vroegen de wethouders om opheldering. Zij waren hard in hun oordeel en stelde dat de bestuurlijke tekortkomingen enorme gevolgen hebben. Ook de Rekenkamer concludeerde dat de Uithoflijn flink duurder is geworden door verziekte verhoudingen op bestuurlijk en ambtelijk niveau.

In het rapport van de Rekenkamer, dat eerder deze maand uitkwam, stond dat door gebrekkige communicatie en slechte oplossingen de lijn inmiddels 102 miljoen euro meer kost dan begroot. Bij de gemeente en de provincie ontstonden er fouten door de samenwerking. Daarnaast liep de communicatie met de aannemer en de projectorganisatie niet goed. Het plan was dat de tram in juli 2018 zou gaan rijden, maar in 2017 werd bekend dat de bouw van de lijn langer duurde dan gedacht.

Het afgelopen jaar zijn er volgens het rapport meerdere stappen gezet om de samenwerking en de informatievoorziening te verbeteren. Ondanks dat zien de Rekenkamers nog wel risico’s in de samenwerkingsrelatie, waardoor het nog niet zeker is of de tram in december 2019 gaat rijden.