Achter de garagedeuren van het Filmcafé Utrecht wordt op de avond van 12 januari om 20.30 de film ‘Whiplash’ vertoond. De Oscar-winnende film uit 2014 wordt afgespeeld in een ruimte die niet alleen dient als bioscoop, maar ook als jazzcafé. Achterin bestellen mensen hun speciaal biertjes aan een grote bar en tussen de bioscoopstoelen en comfortabele banken staan wat tafeltjes met versnaperingen voor tijdens de film. Op de achtergrond klinkt een ontspannen muziekje. In een andere hoek staan mensen te poolen aan een pooltafel, terwijl een paar grote lampen de sfeer compleet maken met hun gekleurde lichten. Langzamerhand zoeken steeds meer mensen hun plekje op en wachten tot de film wordt aangekondigd.

Mensen voor ingang van het Filmcafé tijdens de pauze
Foto: Pleun de Ruiter

Het Filmcafé bestaat inmiddels bijna een jaar, dit wordt op 22 februari 2019 dan ook groots gevierd. Op de facebookpagina van het Filmcafé zijn alle grote en kleine evenementen die zij organiseren te vinden. “Dit realiseren we samen met Utrechtse ‘Spookjongeren.’ Dit zijn jongeren die geen diploma, werk of uitkering hebben. Deze jongeren komen bij ons in dienst en samen gaan we hele toffe dingen maken,” meldt het Filmcafé op hun site. De bioscoop focust zich vooral op art-house films. Daarnaast weten ze elk weekend speciale filmavonden te organiseren met films die mensen volgens hen gezien moeten hebben. De grootste klassiekers komen voorbij en zijn gratis te bewonderen. ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ en ‘Call Me by Your Name’ gingen ‘Whiplash’ voor. 

Wanneer zo’n zestig man zijn plekje heeft gevonden, wordt de film kort aangekondigd. De lichten dimmen en iedereen zit met zijn drankje klaar voor de film. De zaal is met wat kamerplanten, salontafeltjes en zachte banken zo ingericht dat de ruimte een huiselijke sfeer krijgt. En dat blijkt ook tijdens de film; mensen zitten helemaal in de film en lachen hardop mee tijdens de voorstelling. Halverwege de film wordt een korte pauze ingelast. Mensen bestellen een tweede of derde drankje en voor de ingang van het gebouw steken mensen hun sigaretje op. Mensen gaan met elkaar in gesprek over de film of bezoeken snel even het toilet om meer ruimte te maken voor een nieuw drankje. 

De ‘huiskamer’ van het Filmcafé tijdens de pauze
Foto: Pleun de Ruiter

Na afloop van ‘Whiplash’ wordt gelijk een dj-set klaargezet en verandert de ruimte steeds meer in een jazz/pop-club. De verlichting wordt feestelijk en de biertjes worden steeds populairder. Zittend op de bankstellen, praten mensen nog wat na. Ondertussen wordt de voorste rij stoelen aan de kant gezet, zodat er ruimte is om te dansen. Een klein groepje mensen staat op de dansvloer te genieten van een mix van jazz, soul, funk, disco en rock & roll. Langzaamaan komen steeds meer mensen uit hun warme, comfortabele stoel om een dansje te wagen. Tot in de vroege uurtjes kan er van de muziek genoten worden, maar om een uurtje of vier zal de toko toch echt zijn deuren sluiten.