Het is inmiddels zes dagen sinds de noodoproep van fietsenmaker Bud Warmerdam: 'Wij zijn nog open!' Sinds de verbouwing van de gevel van winkelcentrum Hoog Catharijne is de ingang van zijn bedrijf verplaatst naar de Stationsstraat om de hoek waardoor klanten niet lijken te weten dat hij open is. ''Iedereen fietst gewoon voorbij.''

Op Catharijnesingel 28, waar voorheen de ingang van de Fietsenwinkel Laag Catharijne van Bud Warmerdam zat, staan nu hekwerken, machines en wordt flink geklust. Sinds de verbouwing zien Bud en zijn medewerkers het aantal klanten flink dalen, en de omzet idem dito. Vaste klanten lijken hem nog wel te kunnen vinden, maar nieuwe klanten zijn ver te zoeken. ”We hebben van begin af aan al borden neergezet die aangeven waar we zitten maar het mag niet baten. Overal in de buurt hangt toch al reclame, het lijkt voor veel mensen alsof we helemaal verdwenen zijn.”

”Door deze tunnel fietst dagelijks 20.000 man. Minstens tien van deze fietsers hebben een reparatie nodig. Deze fietsers lopen we nu mis.” De omzet is inmiddels al met maar liefst vijftig procent gedaald en het is financieel niet eenvoudig, maar bezuinigen op personeel wil Bud kosten wat het kost voorkomen. ”Deze mannen hebben ook gewoon een gezin, die zet je niet zomaar op straat. Daarnaast, wanneer alles binnenkort weer zoals vanouds is heb ik ze even hard weer nodig.” Op deze manier wordt er wel gewerkt maar komt er geen geld binnen. Niet heel rendabel dus.

Het bedrijf zou in april al weer open kunnen waneer de gevel af is. Nadat deze datum werd opgeschort, en die daarop ook, neemt het scepsis binnen de zaak toe. ”Ik ben uiteindelijk zelf maar verhaal gaan halen. Nu lijkt het er op dat we 4 juli al open kunnen. Echter zal dit maar van korte duur zijn, want vlak erna zal de weg geasfalteerd worden waardoor de ingang weer verplaatst zal worden.” Toch kijkt Bud uit naar dit moment. Wanneer het bedrijf zichtbaar is voor passanten zullen ze eerder geneigd zijn om de ingang te zoeken, denkt hij. ”Ik heb een tijdje in de bouw gewerkt, en ik betwijfel of de hele gevel in drie weken tijd afgemaakt kan worden.” voegt een iets minder optimistische medewerker toe. ”Eerst zien, dan geloven.”