Vijftig verschillende wijnen, met daarbij een passende uitleg. Op een unieke locatie vlakbij het station vond afgelopen donderdag alweer de tweede wijnproeverij plaats, georganiseerd door De Meisjes van de Wijn. Naast de reguliere proeverij, was er ook een speciale spoedcursus wijnproeven te volgen en werden er diverse wijncocktails geschonken.

Midden in de Tweede Daalsebuurt ligt evenementenlocatie Perron-E, een loods langs het spoor. De route naar de loods is in het Facebookevenement gedeeld waardoor de bezoekers precies weten hoe ze moeten lopen. De route leidt de bezoekers langs een kronkelpaadje naar de loods. De vorige editie vond plaats in de De Lik (Wolvenplein gevangenis) en ook nu is er veel aandacht aan de locatie besteed.

De opening van de loods is groot en breed genoeg om naar binnen te lopen, maar te klein om de sfeer van het evenement te verraden. Eenmaal binnen is de enorme loods pas goed te zien. De muren zitten vol met graffiti. Bij de entree staan er twee wijnmeisjes met een gastenlijst, waar iedereen een speciaal Meisjes van de Wijn glas krijgt, evenals een formulier waarop staat welke wijnen er geproefd kunnen worden en bij wie.

In het midden van de loods staat een groot houten podium wat is aangekleed met verschillende accessoires, zoals knalroze kruiwagens met witte schapenkleedjes, planten, wijnvaten en oude wijnflessen waarbij kaarsvet langs de fles druipt.
De Meisjes van de Wijn staan op het podium klaar met hun favoriete wijnen. Deze editie zijn de wijnen niet opgedeeld per land of druifsoort, maar laat elk meisje haar favoriete wijnen proeven. De meisjes zijn allemaal hetzelfde gekleed, in een zwart jurkje met witte stippen, knalrode lippenstift, wit met gouden sneakers en hun haren hangen los over hun schouders. Eline de Groot bezoekt de wijnproeverij op aanraden van een vriendin: “Ik hoorde via een vriendin van dit evenement en het heeft mij niet teleurgesteld. Ik heb veel lekkere wijnen op, vooral de rode wijnen waar ik normaal niet zo’n fan van ben, hebben mij erg verrast.”

Elk wijnmeisje heeft vijf verschillende wijnen om te laten proeven. Aan iedereen wordt gevraagd of je al een wijn in gedachte hebt die je graag wilt proeven en anders kunnen de wijnen op volgorde van het lijstje worden geproefd. Het ene meisje schenkt de glazen halfvol, terwijl een ander meisje er precies een proefslok inschenkt. Bij elke wijn volgt een mooi verhaal wat een idee geeft over de achtergrond van de wijn. Wijnmeisje Kaley Vermijs is erg enthousiast: “Het mooie aan dit evenement is dat ik al míjn favoriete wijnen mag schenken.” Bij de wijnen staan kannen water met munt en soepstengels om je smaak tussendoor te verfrissen.

De bezoekers van het evenement zijn gemiddeld dertig jaar oud. De vrouwen zijn netjes gekleed in een jurkje of rokje en de mannen hebben veelal een blouse aan. Over de gehele avond zijn er ongeveer honderdvijftig bezoekers. “Wijnmeisje Romy Pho: “We zijn superverrast door de opkomst. Het is toch altijd maar afwachten wat er uiteindelijk echt komt opdagen.”

Naast het proeven van wijnen kun je een spoedcursus wijnproeven volgen onder leiding van vinoloog Andrea. In korte tijd vertelt ze álles wat je moet weten over zes verschillende wijnen en beantwoordt ze al je vragen. Naast de wijnen van de wijnmeisjes en de proeverij van Andrea, is er om negen uur ook een happyhour om verrassende wijncocktails te proeven. Wijnmeisje Romy zorgt voor twee verschillende cocktails die zij maakt aan de bar. De bar is niet veel meer dan twee wijnvaten met een houten plank, maar past perfect in de setting die is gecreëerd.
De eerste cocktail van rosé cava, limoen, munt en een beetje rum heeft een frisse smaak en valt daardoor bij de bezoekers in goede aarde. De tweede cocktail met daarin rode vermouth, gin en rosé is in tegenstelling tot de eerste een stuk zwaarder van smaak. De bezoekers blijven vragen naar de cocktails en Romy heeft het er maar druk mee.

Hoe verder de avond vordert, hoe sfeervoller de loods aan het worden is. De loods heeft geen ramen en is dus volledig verlicht door de lampjes die over het gehele podium hangen en de kaarsen die de ruimte verlichten. De bezoekers kunnen zichzelf vast laten leggen op een polaroidfoto voor de bedrijfsauto van Meisjes van de Wijn. De temperatuur daalt inmiddels in de loods en de bezoekers hebben meer en meer hun jas aan om warm te blijven. Een aantal bezoekers druipen rond half tien na de nodige glaasjes al af, maar er blijven er genoeg over. Toni Peroni aan de cocktailbar: “We zijn nog lang niet uitgedronken!” En zo gingen de meisjes nog een gezellige tijd verder met het schenken van hun favoriete wijnen.

De wijnen die werden geschonken zijn allemaal te bestellen. De prijzen per fles verschillen van €18,95 tot €6,95. De volgende editie van Meisjes van de Wijn presents: MvdWinetasting zal plaatsvinden op donderdag 28 november 2019. De locatie wordt later bekend gemaakt.