De maand juni staat onder andere bekend als de maand van LHBTI pride. Utrecht organiseerd hier meerdere evenementen voor, zoals de beroemde Utrecht Canal Pride en het Midzomergrachtfestival. Ook in het stadskantoor in Utrecht wordt er aandacht besteed aan deze feestelijke maand. Hier is namelijk van 3 tot 27 juni de tentoonstelling 'With Pride' te vinden, een expositie over de veertig jarige LHBTI-strijd.

De tentoonstelling is op de eerste etage van het stadskantoor in Utrecht. Eenmaal boven aangekomen is het even zoeken, maar al snel beginnen de hekken achteraan op te vallen. ‘With Pride’ is een openbare tentoonstelling. Iedereen kan er naar kijken of erlangs lopen. Zo trekt de tentoonstelling ook de aandacht van twee mannen die voorbij lopen. Aandachtig beginnen ze de teksten te lezen. ”Moet je nagaan, dat is niet eens zo lang geleden”, zegt één van de mannen verrast. De expositie bestaat uit een aantal grote hekken met witte doeken. Daarop staan foto’s en verhalen over het veertige jarige activisme voor een betere positie van de LHBTI-gemeenschap. ”Het waren de lesbiennes die in Nederland in 1977 de lont in het kruitvat staken” staat er groot op één van de doeken. Het gaat over de eerste homodemonstratie in Amsterdam die georganiseerd werd door de Internationale Lesbische Alliantie. Volgens de tekst liepen er toen zo’n 2000 demonstranten mee. Naast de rozegekleurde tekst staan indrukwekkende foto’s van de genoemde demonstratie.

Niet alleen de positieve verhalen en onderwerpen komen aan bod. Ook de narigheden die de gemeenschap heeft moeten doorstaan worden behandeld. ”Zo ontstond er in 1984 ophef over ‘potenrammerij’, nadat een groep jongens naar de homo-ontmoetingsplaats in het Amsterdamse Vliegenbos was gegaan om homo’s gericht te molesteren” staat er op het witte doek. Daaronder staat een grote zwart-witte foto van het zogenoemde ‘potenrammerij’. Een groepje mannen die een andere man molesteren. Het is werkelijk een sneu gezicht.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door meerdere mensen en organisaties, maar IHLIA LGBT Heritage is toch wel de belangrijkste. Deze erfgoedorganisatie verzamelt zoveel mogelijk informatie over de LHBTI-gemeenschap en bestaat veertig jaar. De ‘With Pride’ tentoonstelling bestaat dan ook vooral uit mooie stukken uit hun collectie. Lonneke van den Hoonaard, directrice van IHLIA, is dan ook zeer tevreden met de tentoonstelling: ”De tentoonstelling ‘With Pride’ toont de veranderkracht die ten grondslag ligt aan veel verbeteringen voor de positie van LHBTI’ers. Van activisme tot burgerschap, van homofiel tot LHBTI, van discriminatie tot wettelijke gelijkstelling.”